Logga in

Gotländsk elinstallatör startar franchise

Publicerad
2 okt 2017, 08:42
| Uppdaterad
9 apr 2021

Ett gotländskt elinstallationsföretag startar nu ett franchisekoncept för elteknikbranschen. Ett “nyckelfärdigt företag” beskriver de idén som också tar hand om franchisetagarens administration.

Elians, som står för elföretag i allians, heter det nya franchisekonceptet som ska underlätta för elinstallatörer som vill starta eget utan att behöva ta ansvar för administration. Bakom står två gotländska elteknikföretagare, Olof Hansson och Roland Nilsson, som sedan 2006 har drivit elinstallationsföretaget Prolekta Gotland. Bolaget omsatte 16 miljoner och hade 13 anställda 2016. Nu omvandlas deras företag till den första franchisetagaren i det nya konceptet.

En fördel som framhålls är att företagen i kedjan kan dra nytta av varandras kompetens.

– Du kan alltså som liten företagare ha chansen att ta vilken typ av jobb som helst, säger Olof Hansson.

Grundarna av Elians har under bygget av Prolekta Gotland dokumenterat och prövat strategier och metoder, något som de nu överför till arbetsmetoder i den nya kedjan.

– Det var när vi såg hur vårt metodiska arbete gav så goda resultat som tanken om ett franchisekoncept dök upp, berättar Olof Hansson. Vi har gjort vårt jobb grundligt, så det borde vara fler som kan få nytta av det. Som franchisetagare har du tillgång till vår coachning, så att du kan vara trygg med att driva företaget på ett bra sätt.

Elians håller på att sprida konceptet till fler orter och introduktionen beräknas efter att rekryteringen är klar i januari 2018 ta mellan en och två månader.

– Våren 2018 ska de första franchisetagarna inom Elians kunna vara ute i produktion säger Olof Hansson.