Logga in

Goda råd är enkla för att undvika drabbas av fulel

Publicerad
23 okt 2017, 10:34

I Danmark tillämpas ett system med så kallad eleftersyn där försäkringsbolagen kräver att elanläggningen i en bostadsfastighet är besiktigad av en behörig elektriker innan huset säljs. Någon motsvarighet finns ännu inte i Sverige, trots att EIO, numera Installatörsföretagen, IN, länge  har efterfrågat det.

Fredrik Sjödin.Fredrik Sjödin, elsäkerhetsexpert på IN, beklagar djupt det som hänt Maria Eguiguren och hennes sambo.

Hanna och Ronnys drömvilla vimlade av elfel

— Det här är en jättetråkig, men tyvärr alltför vanlig situation för konsumenter som försökt göra allt rätt, men hamnat i klistret. Det finns några enkla råd vi kan ge, säger Fredrik Sjödin: 

1. Gör alltid en särskild besiktning av elanläggningen innan du köper fastigheten eller bostadsrätten. Det är oerhört välinvesterade pengar.

Efter Elinstallatörens artikel: Så har det gått för fulelsvillan i Vallentuna

2. Anlita aldrig något företag som inte finns registrerade i Elsäkerhetsverkets företagsregister över elinstallationsföretag. Finns inte företaget i registret ska det inte anlitas.

3. Fråga efter företagets egenkontrollprogram. Alla elinstallationsföretag måste ha ett skriftligt egenkontrollprogram. Där ska det framgå hur det tänker installera och kontrollera det arbete de avser att utföra. Diskutera och ifrågasätt.