Logga in

Elsäkerhetsverket varnar: fånga INTE mask med el

Publicerad
8 sep 2017, 15:12

En person i Småland omkom nyligen efter att ha letat metmask med el. Nu varnar Elsäkerhetsverket för den livsfarliga metoden som sprids på Youtube.

Det var förra helgen som en man i 60-årsåldern avled i en ovanlig elolycka i samband med en fisketur i Småland. 

Mannen behövde metmask, och för att skrämma upp maskarna ur jorden använde han spänning från ett vägguttag samt en kabel med två stavar.  Men han kom i kontakt med spänningsförande delar i utrustningen, drabbades av en strömgenomgång och avled.

Nu går Elsäkerhetsverket ut med varningen: Livsfarligt att fånga metmask med el! Myndigheten konstaterar att det just nu sprids farliga filmer med liknande metoder på internet, bland annat på Youtube. Men att använda sådana eldrivna hemmakonstruktioner kan leda till strömgenomgång. Förutom dödsfall kan det orsaka andra svåra skador i kroppen, skriver Elsäkerhetsverket.