Logga in

Solcellspanel med ditt namn för 3000 kronor

Publicerad
7 jun 2017, 16:19

I mars invigdes en samägd solcellspark i Helsingborg på 250 kW. Nu kammar affärsmodellen hem Swecos innovationspris.

Betala 3000 kronor och få en egen solcellspanel med ditt namn på. Runt 250 privatpersoner och 15 företag har nappat på erbjudandet och köpt andelar i Solar Park Helsingborg.

Den nya affärsmodellen belönas med Swecos Hugopris som Årets innovatör. Så här skriver juryn i sin motivering: ”Nu samlas privatpersoner och företag för att tillsammans med ett etablerat energibolag och ett renhållningsbolag investera och möjliggöra en solcellspark på en annars obrukbar slutdeponi i Helsingborgsområdet. Smart, nytänkande – och hållbart!”

Mer om solenergi: Kostnaden kan bli lägre per kilowattimme än för kol, gas och kärnkraft

Panelerna har monterats vid renhållningsbolagets NSR:s nya återvinningscentral utanför Helsingborg, på en avslutad och övertäckt deponi. Strömmen som produceras levereras till Öresundskrafts nät. Anläggningen med närmare 1000 solcellspaneler invigdes i mars och har en sammanlagd toppeffekt på 250 kW. Årsproduktionen väntas bli 250 000 kWh. Solar Park Helsingborg siktar på att bygga ut anläggningen till 2 MW.

I vindkraftverk har privatpersoner länge kunnat köpa andelar. På senare tid har intresset ökat för samägd solkraft och flera parker i landet erbjuder solcellsandelar. Kalmar Energi bygger exempelvis en samägd park på Kalmar Öland Airport som ska ge en årsproduktion på 750 000 kWh.