Logga in

Henrik vet inte hur mycket asbest han har i lungorna

Publicerad
8 jun 2017, 08:10

Henrik Haraldsson och hans kolleger utsattes för asbest i två omgångar när de gjorde servicearbete på Fortums kraftverk i Ånge. Prover visade asbest i material som importerats från Ryssland. För de drabbade väntar åratal av ovisshet kring skadorna.

– Det är svårt att inte veta hur mycket man har dragit i sig. Jag tänker ofta på vad det kan innebära för framtiden, säger Henrik Haraldsson som är servicetekniker på Bilfinger i Ånge. 

2013 skulle Henrik Haraldsson och hans kolleger byta generator på Fortums vattenkraftverk i Parteboda i Ånge. Materialet skickades i delar från tillverkaren i Ryssland för att monteras på plats. Henrik och en arbetsledare misstänkte att det fanns asbest i de isolerande plattorna som satt i linningen. I den medföljande dokumentation stod det till och med uttryckligen ”asbestos”. En rysk arbetsledare avfärdade deras oro och sa att det var fråga om en översättningsmiss. Han försökte ändra i dokumentationen och beordrade ett arbetslag från Serbien att skaffa bort materialet.

Läs också: Två montörer var helt oskyddade när de exponerades för asbest

– Helt plötsligt låg det säckar med linningstråd, skräp och damm på platsen när de försökt plocka ut materialet under en helg. Men vi fick provsvar som visade att det var asbest och då spärrades allt av och plastades in och de fick tillstånd att skicka allt tillbaka till Ryssland, säger Henrik Haraldsson.

– Det är svårt att inte veta hur mycket man har dragit i sig. Jag tänker ofta på vad det kan innebära för framtiden.

Två år senare kom generatorn tillbaka till Ånge. Henrik Haraldsson och flera av hans kolleger började jobba med att kapa fästen och öppna upp luckor för kylning av statarstommen.

I februari i år: Tolv elektriker ska ha utsatts för asbest – Fortum anmälda till polisen

– Vi jobbade på den i två-tre veckors tid, men sedan såg vi att det fanns skräp och fibrer kvar inne i stommen. De hade skickat tillbaka den utan att sanera den i Ryssland.

Två av sju prover visade på asbest. Allt arbete stoppades och materialet plastades in och togs om hand av saneringsfirma. Henrik Haraldsson tog som skyddsombud kontakt med alla som hanterat materialet och samtliga skickades på hälsokontroll.

Läs också: Andra risker elektriker utsätts för

– Vi meddelade företagsledning och facket och de kontaktade Arbetsmiljöverket. Fortum har haft inhyrda konsulter som jag anser borde ha haft koll på det här. Nu pågår en utredning om vem som felat i hanteringen.

– Fortum har haft inhyrda konsulter som jag anser borde ha haft koll på det här. Nu pågår en utredning om vem som felat i hanteringen.

Henrik Haraldsson tror inte att någon med vett och vilja utsatt personalen för asbest, men han säger att det visar på risken att företag stirrar på priset och prioriterar billigare material från andra länder.

Problem vid renoveringar av miljonprogrammen: 400 000 ton asbest kvar i svenska hus

Under hälsokontrollen röntgades lungorna på de som exponerats. De bilderna blir utgångspunkt för framtida kontroller. Risken är att lungorna får förhårdnader av fibrerna. Risken för cancer finns också självfallet. Problemen kan visa sig decennier senare och det är något som Henrik, som är 37 år och tvåbarnspappa, tvingas att leva med.

– Jag trivs fortfarande med jobbet och tycker att vi har ett bra säkerhetstänk. Vi har diskuterat det som inträffat både på företaget och i skyddsombudsträffar. Det här är inget som företagen hymlar med. Utredningen får visa var felet ligger, säger Henrik Haraldsson.

FAKTA

Detta ­händer när asbest hamnar i lungorna

När asbestfibrerna rivs sönder i tillräckligt korta bitar för att följa med inandningsluften hamnar de i lungorna. Fibrerna är vassa och sticker hål i cellerna och fastnar i lungorna. De är för stora för att följa med vätska ut ur lungorna och de kan inte heller brytas ned. Det kan leda till förtjockningar i lungsäcken och olika former av cancer i lunga och mage. 

• Rökare som exponerats för asbest löper avsevärt mycket större risk att drabbas av cancer. Det finns inga medicinska åtgärder som kan göra skadan ogjord, men att sluta röka är det bästa sättet att minimera sjukdomsrisken.