Logga in

Finskt storföretag köper Veolia FM AB

Publicerad
20 jun 2017, 19:50

Den finska FM-bjässen Lassila & Tikanoja köper Veolias svenska verksamhet för fastighetstjänster genom att förvärva samtliga aktier i Veolia FM AB. 

FM står för Facility Management och innebär strategisk ledning och styrning av de resurser och tjänster som krävs för att en fastighet ska fungera effektivt.

”FM är den marknad för fastighetsservice som växer snabbast i Norden.”

Pekka Ojanpää, vd på Lassila & Tikanoja

– Genom köpet av Veolia förstärker vi väsentligt vår position inom fastighetstekniska tjänster i Sverige, vilket är den marknad för fastighetsservice som växer snabbast i Norden. Bolaget och dess personal representerar ett högklassigt kunnande och expertis med anknytning till komplexa tekniska miljöer, exempelvis sjukhus, säger Pekka Ojanpää, vd på Lassila & Tikanoja i ett pressmeddelande och tillägger:

– Vi är övertygade om Veiolas gedigna erfarenheten inom hälsovården i Sverige också kommer att öka våra möjligheter att erbjuda fastighetstekniska tjänster till det förnyade segmentet som uppstår till följd av social- och hälsovårdsreformen i Finland.

Elinstallationsföretaget som bara arbetar med partnering

Köpesumman är 650 miljoner kronor och affären bedöms vara slutförd under det tredje kvartalet i år. Affären kräver också ett godkännande av det svenska Konkurrensverket.

Ramavtal i Stockholm för norrländsk konsult

– Det var rätt tidpunkt för oss att låta Veolia fortsätta sin utveckling med hjälp av en ny ägare. Det kommer att göra det möjligt för oss att fokusera ännu mer på miljölösningar till industrier i Norden, säger Håkon Vist, affärsutvecklingschef för Veolia Nordic.

FAKTA/Lassila & Tikanoja (L&T)

  • Det finska moderbolaget L&T är noterat på Nasdaq Helsinki och har specialiserat sig på miljövård och underhåll av fastigheter. L&T är också en betydande leverantör av träbaserade biobränslen.
  • I Sverige sysselsätter L&T cirka 650 personer inom området fastighetstjänster. Totalt sysselsätter L&T 8 000 personer (varav 650 i Sverige) och omsättningen för hela koncernen 2016 var närmare 6,8 miljarder kronor.

FAKTA/Veolia

  • Veolia AB arbetar inom fastighetsteknik i Sverige och har sammanlagt cirka 580 anställda.
  • Företaget är också verksamt inom underhåll av elsystem, service och underhåll av VVS- och hustekniksystem samt optimering av elanvändningen.
  • 2016 uppgick bolagets omsättning till 952 miljoner svenska kronor.