Logga in

Byggkonkurser ökar trots urstark konjunktur

Publicerad
1 jun 2017, 10:43

Trots högkonjunkturen ökade konkurserna bland byggföretag med hela 17 procent i maj. Allt enligt statistik från kreditupplysningsföretaget UC, som menar att försämringen av rotavdraget kan vara en orsak.

Ökningen av konkurser är klart störst inom byggsektorn av alla sektorer i landet. Antalet byggföretag som gick i konkurs har ökat med 17 procent i maj. Det kan jämföras med konkursgenomsnittet för alla branscher på fyra procent samma månad.

Enligt UC kan en förklaring vara att rotavdraget minskade från 50 till 30 procent vid årsskiftet.

Läs mer: Så påverkar sänkningen av rotavdraget

– Konjunkturen är urstark och i princip alla branscher anger att efterfrågan är över eller mycket över det normala. Därför är det förvånande att konkurserna i byggbranschen ökar så mycket, säger Richard Damberg, utbildningsansvarig på UC, i ett pressmeddelande.

– Som jag ser det finns det två möjliga orsaker. Dels är det rotavdragsreglerna som ändrades vid årsskiftet, sedan är det bedrägeriaspekten. Det är oroande, menar han.

I Blekinge län (+200 procent), Jönköpings län (+75 procent) och Kronobergs län (+57 procent) ökade företagskonkurserna mest i landet under maj.