Logga in

Asbestsaneraren Conny härdar ut max tre timmar i dräkten

Publicerad
14 jun 2017, 21:44

Asbest har varit förbjudet sedan 1982, men saneringsfirmorna har mycket att göra. Både professionella och hemmafixare hör av sig till Conny Regnell och hans kolleger på Svenska Asbestsanerarna.

– Asbest är ett bra material egentligen. Om man låter det sitta. Asbest är tåligt, står emot brand och isolerar bra och det är därför vi hittar det i så många äldre fastigheter, säger Conny Regnell som är ägare och sanerare på Svenska asbestsanerarna i Älvsjö.

Det gäller att se upp med gammalt material. Asbest är vanligt i både i inom- och utomhusmiljöer, särskilt i material från 1960- och 70-talet. Det kan finnas i allt från takplattor och fix och fog till kakel, blomskivan under fönstret eller bakom elementet. Det är också vanligt som isolering i rörböjar.

Problem vid renoveringar av miljonprogrammen: 400 000 ton asbest kvar i svenska hus

Riskerna med asbest uppkommer så fort någon borrar eller bryter sönder eller river ut materialet. Då frigörs mängder av små fibrer som är mycket farliga att andas in. Conny Regnell förklarar att fibrerna kan brytas av i mindre och mindre partiklar som lätt sprids i luften.*

Läs också: Två montörer var helt oskyddade när de exponerades för asbest

– Asbest är ett bra material egentligen. Om man låter det sitta. Asbest är tåligt, står emot brand och isolerar bra och det är därför vi hittar det i så många äldre fastigheter.

Conny Regnell, Svenska Asbestsanerarna

När han och kollegan Michael Säiner plockar ner material med asbest har de på sig heltäckande täta engångsskyddsdräkter med ansiktsmasker med luftintag. Ett par–tre timmar härdar de ut i dräkten. Sedan blir det allt för varmt och svettigt. Efter en paus måste de på med nya dräkter och göra om proceduren.

I februari i år: Tolv elektriker ska ha utsatts för asbest – Fortum anmälda till polisen

I dag ska de plocka ner ett innetak i en villa i Vällingby. Ägaren har flyttat undan det mesta, men det är ändå mycket jobb innan de kan riva.

– Men det mest tidskrävande är förarbetet, säger Conny Regnell.

FAKTA

Tre tips från Asbestsanerarna

Se upp med gammalt material. Bryt inte sönder rör, kabel eller annat material om det går att undvika.

• Ta tid att genomföra provtagning om ni misstänker asbest. Ta höjd för det i offerten.

• Om något som kan innehålla asbest har rivits ut – se till att det deponeras – även i små mängder är det farligt.

I en inomhusmiljö innebär det att de ber kunderna ta bort alla lösa föremål och sedan täcker de in allt som kan samla dammpartiklar med plast. I in/utgången till saneringsutrymmet sätter de luftslussar i tre steg för att minimera spridning. Sedan sätter de ett undertryck med fläktar innan de river. Allt material och all maskering packas sedan in i plast i tre lager och körs till deponi.

Från installatörsbranschen är det vanligast att golvläggare, plattsättare och rörfirmor hör av sig och vill ha hjälp och råd. Det är inte så vanligt att elfirmor tar kontakt, men även i äldre elanläggningar finns det anledning att vara försiktig.  Michael Säiner berättar att det i väven på äldre elkabel kan det finnas asbest.

Elektriker bland de mest skadedrabbade i byggbranschen

– Yrkesverksamma hör av sig om de misstänker att det finns asbest. Vi kommer och tittar och om det ser misstänkt ut så tar vi prover som skickas på analys. Vi brukar få svar på fem dagar och sedan kan vi ge en offert, säger Michael Säiner.

– Vi kommer och tittar och om det ser misstänkt ut så tar vi prover som skickas på analys. Vi brukar få svar på fem dagar och sedan kan vi ge en offert. 

–– Visst händer det att folk bara går in och river, men generellt sett skulle jag säga att insikten är god i byggbranschen överlag, säger Conny Regnell.

Privatpersoner har inte alltid så bra koll. Sanerarna efterlyser därför att fixarprogrammen tar upp problemet så att folk kollar om det finns svartlim under mattorna när de renoverar huset. Där finns det asbest i 90 procent av fallen.

Läs också: Andra risker elektriker utsätts för

Totalförbudet kom för 35 år sedan. Trots det ser Asbestsanerarna ingen slut på uppdrag. Asbest finns inbyggt i många fastigheter och det fortsätter att vara ett problem när det blir dags för renovering eller rivning.

–– Vi kommer att ha att göra fram till pensionen. Om det går att undvika att riva så låt det sitta kvar, för det är ett bra material. Om ni måste riva så se till att kolla om det finns asbest. Ta prover, säger Conny Regnell.