Logga in

Hoverboard trolig orsak till husbrand – igen

Publicerad
12 apr 2017, 09:19

En villa brann nyligen ned i Köping, orsaken tros vara en hoverboard på laddning.

En villa i Kolsva i Köping brann nyligen ner och polisen tror att det är en hoverboard, en elektronisk balansbräda, som stått på laddning som orsakat branden.

– Elden startade där hoverboarden laddades och sedan har den spridit sig ganska fort via gardiner, säger Thomas Gustafsson vid polisen i Västmanland.

Familjen, bestående av en kvinna, sex barn mellan 5–17 år och en kusin på besök, uppges ha hunnit ta sig ut utan skador. Däremot saknas en kattmamma och tre kattungar.

”Problemet är bara att alla hoverboardar i princip är tillverkade på samma fabrik i Kina, oavsett vad de heter.”

Michael Steen, brandutredare på Attention TC.

Sen augusti har mellan 50–60 bränder orsakats av hoverboardar i Sverige.

– Jag har så många hoverboardar för utredning nu så jag tar inte emot fler. Problemet är litiumbatterierna, som finns i en rad andra produkter också, säger brandutredaren Michael Steen på Attention TC.

Han har fått hem en hoverboard som referensobjekt.

– Men den lyfter jag ut innan jag går och lägger mig, tillägger han.

Att det finns risk att vissa typer av hoverboardar kan börja brinna är känt sedan länge. Redan förra sommaren annonserade Elsäkerhetsverket att de tar krafttag mot produktgruppen, och Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap (MSB) välkomnade satsningen.

– Det är oroväckande att ett par av bränderna har inträffat när hoverboarden inte laddas, säger Mattias Strömgren, olycksutredare och analytiker på MSB.

Hans råd är att man noga kontrollerar en hoverboard före köp för att se till att den är laglig och håller hög kvalitet.

MSB rekommenderar pulversläckare och brandfilt om branden är ett faktum. De elrelaterade husbränderna har ökat med närmare 65 procent över en tioårsperiod, enligt Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

Arbetsmiljöverket har stoppat försäljningen av hoverboardar av märket iScooter som inte uppfyller grundläggande hälso- och säkerhetskrav.

– Problemet är bara att alla hoverboardar i princip är tillverkade på samma fabrik i Kina, oavsett vad de heter. Hittills har en halv miljon balansbrädor återkallats i USA och Storbritannien har beslagtagit tiotusentals hoverboardar i tullen, säger Michael Steen.