Logga in

De ångrar aldrig satsningen på VVS

Publicerad
11 apr 2017, 07:30

Slumpen ville att Brobergs El i Frillesås skulle gå ­samma väg som installations­jättarna. Företaget ­kompletterade med VVS-tjänster och blev nästan lika ­fullständigt som Bravida och Caverion. Ett bra bevis på att storleken inte spelar någon roll.

Frillesås El&VVS är inget stort företag, men det har ändå ett ganska komplett erbjudande till sina kunder. När Robert Broberg startade firman 2007 hade han inga tankar på att utöka tjänsteutbudet med VVS-installationer, men slumpen ville att företaget några år senare skulle utvecklas i den riktningen.

– Det var när en av mina söner blev utan arbete som han kom till mig för att få hjälp under en övergångsperiod. Jag tog in honom som ett par extra händer när det gällde att dra kabel, sätta dosor och sådant, men eftersom han arbetat som rörmokare tidigare grodde tanken på att komplettera firman med VVS-kompetens, berättar Robert.

Sonen Kevin fick skaffa sig de kunskaper som krävdes för att företaget skulle kunna bli auktoriserat av Säker Vatten medan Robert jagade uppdrag på VVS-sidan. Båda ansträngningarna gav frukt och i dag är det allt oftare som Brobergs El&VVS får jobb där både elen och rörmokeriet ingår.

– Jag tog in min son som ett par extra händer när det gällde att dra kabel, sätta dosor och sådant, men eftersom han arbetat som rörmokare tidigare grodde tanken på att komplettera firman med VVS-kompetens.

Robert Broberg

– Den svåraste biten med att komma i gång var egentligen själva namnbytet. Jag fick stångas en hel del med Bolagsverket eftersom det tidigare fanns en elinstallatör med namnet Brobergs El i Småland, så jag fick beskedet att det skulle gå bra att döpa mitt företag till Brobergs VVS&El, men att den motsatta ordningen inte skulle godkännas. Robert berättar att det var först sedan han skaffat sig en påskrift från ägaren till Brobergs El i Malmbäck om att han inte hade något emot namnkonkurrensen som namnbytet gick igenom.

Robert Broberg arbetade på Elajo som arbetsledare vid kärnkraftverket i Ringhals fram till 2007. Han hade hand om ett uppdrag som till synes var utan ände och började längta efter att göra något mer praktiskt i stället för att sköta en hela tiden växande mängd möten och pappersarbete.

– Min fru Annelie och jag pratade mycket om det här och var ganska överens om att jag skulle försöka mig på något annat så tiden var den rätta. Då hade jag inte fyllt 40 ännu så vi kände att det var läge att starta eget. Annelie har ända från början varit den som tagit hand om det administrativa i företaget.

– Min fru Annelie och jag pratade mycket om det här och var ganska överens om att jag skulle försöka mig på något annat så tiden var den rätta.

Den egna firman fick starthjälp av svärfar som hade en rörläggningsfirma. Han hade mycket jobb med ombyggnationer på hotell Europa i Göteborg och eftersom det behövdes en extra rörläggare i projektet blev Brobergs El en naturlig lösning. Senare växte eljobb fram efter hand.

– 2009 var det dags att ta in en anställd för att klara uppdragen. Jag anställde Fredrik Johansson som är kvar hos oss än i dag. Sedan har det blivit ytterligare några montörer, så nu är vi sju personer i företaget – fem på elsidan och så Kevin på VVS. Vi har så gott om uppdrag att det känns som om vi skulle ha plats för ytterligare en elektriker och en VVS-montör, konstaterar Robert.

Frillesås ligger på gränsen mellan Varbergs och Kungsbacka kommuner. Det är en liten ort med drygt 2 000 fasta invånare och en hel del sommargäster. Allt fler sommarhus byggs om till permanentbostäder, samtidigt som det byggs nya sommarhus som mer liknar villor än något annat. Det finns alltså en hel del att göra för ett företag i byggnadsbranschen här.

Brobergs har en stark inriktning mot privatkunder, men företaget gör också jobb åt fastighets- och byggföretag, åt lokala industriföretag och åt Svenska Kyrkan.

– 2009 var det dags att ta in en anställd för att klara uppdragen. Jag anställde Fredrik Johansson som är kvar hos oss än i dag.

– Löftadalens pastorat har sju kyrkor som vi gör el- och VVS-service i och vi har också installerat i samband med olika ombyggnationer. Och så har vi serviceuppdrag för ett par olika hem för nyanlända och ensamkommande, i Göteborg och Frillesås. I Mölndal har vi avtal om VVS-service med en större bostadsrättsförening, säger Robert.

Nya uppdrag kommer oftast in genom mun-mot-mun-metoden. Den enda egentliga marknadsföring som Robert Broberg ägnar sig åt är genom de egna servicebilarna som kör runt i trakten. De flesta uppdragen håller sig inom en radie av några mil kring kontoret i Frillesås. 

FAKTA

Brobergs El&VVS AB

• Lokalt förankrade i Frillesås, ett par mil söder om Kungsbacka

• Har sju anställda

• Omsatte 5,6 mkr per 30 juni 2016

• Vinstmarginal samma period 0,2 procent.

– Vi har inrett kontoret ovanpå garaget i vår villa, där vi byggde till en våning på ungefär 40 kvadratmeter. Där finns fikarum, toalett och arbetsplatser för oss sju som arbetar i företaget. Arrangemanget fungerar bra, men det återstår att se hur vi ska göra om vi blir fler.

Robert berättar att han försöker hålla nere lagerhållningen av elmateriel så att det räcker med några hyllor i garaget. Det finns el- och VVS-grossister i både Varberg och Kungsbacka så det går ändå snabbt att få fram materiel när det behövs i projekten.

– Löftadalens pastorat har sju kyrkor som vi gör el- och VVS-service i och vi har också installerat i samband med olika ombyggnationer. Och så har vi serviceuppdrag för ett par olika hem för nyanlända och ensamkommande, i Göteborg och Frillesås.

– Och så har vi det mesta av den mest frekventa materielen i bilarna, förstås, tillägger Robert.

Satsningen på VVS är ett beslut som Robert aldrig haft anledning att ångra. Den har medfört att företaget blivit mer attraktivt på marknaden, särskilt bland privatkunder, menar Robert. 

– Det blir mycket badrums- och tvättstugerenoveringar nu för oss. Kunderna tycker om att få elen och rörjobbet utfört av samma företag. Det gäller både vid små och lite större projekt. Just nu är vi i gång med ett flerfamiljshus som får fem bostadsrättslägenheter och gör både el och VVS i det projektet.

– Kombinationen av el och VVS har gett oss helt andra möjligheter att locka nya kunder och det går ju inte att komma ifrån att jobben blir enklare att utföra när du själv håller i båda installationsdisciplinerna. Det är förstås lättare att samarbeta med sig själv än med andra, skrattar han.

– Kombinationen av el och VVS har gett oss helt andra möjligheter att locka nya kunder och det går ju inte att komma ifrån att jobben blir enklare att utföra när du själv håller i båda installationsdisciplinerna.

Samarbeten blir det ändå en hel del av. Brobergs El&VVS arbetar ofta ihop med lokala snickare, målare, plattsättare och andra.

– Ofta frågar kunden oss om vi känner till någon som kan fixa det ena eller andra som behövs i samband med en renovering eller tillbyggnad. Då är det skönt att Frillesås är en liten ort där alla känner alla och där du vet vad folk går för!

Den lokala anknytningen är viktig för Robert och den har också väglett honom vid rekryteringen av medarbetare.

– Ofta frågar kunden oss om vi känner till någon som kan fixa det ena eller andra som behövs i samband med en renovering eller tillbyggnad.

– Vi har hållit oss till folk från familjekretsen, kompisgänget eller grannskapet. Äldste sonen Robin är elektriker, en annan av killarna har jag tränat i fotboll och när vi tog in en lärling för ett och ett halvt år sedan blev det en systerson till en av våra kompisar. Sammantaget är vi ett ungt gäng som trivs bra tillsammans, både privat och på jobbet, konstaterar Robert Broberg.

Robert erkänner att han är lite rädd för att förlora gängkänslan om det blir för många i företaget. Och att han också har tankar kring sin egen arbetsinsats. Det är sällan som 40 timmar i veckan räcker till för den som driver företag och arbetsbördan växer förstås med antalet anställda.

– Annelie och jag har fyra barnbarn att glädja oss åt och det är viktigt för oss att ha tid över för familjen. Vi har nyss skaffat en stuga i Värmland för att kunna ta ledigt på riktigt då och då. Här i Frillesås bor vi fint vid havet, men alla här känner ju mig, jag kan knappt visa mig ute i byn utan att det är någon som vill ha hjälp av företaget med det ena eller det andra.