Logga in

Kritikstorm efter provhaveri

Publicerad
28 mar 2017, 08:19

Både i en e-posttråd och i en facebookgrupp har kritiken mot ECY-provet haglat. Pär Lundström fick 30 samtal och 40 mejl på kort tid. Men han försäkrar att ingen elev ska drabbas av provfiaskot.

När det nationella branschprovet skulle genomföras av el och energiprogrammet den 22 och 23 mars fick ECY så stora problem att provet i många fall inte kunde genomföras. Pär Lundström, utbildningsansvarig på Installatörsföretagen är idag självkritisk.

– Det är olyckligt att så många elever drabbades av ett prov som inte fungerade. Vi hade haft en del problem med it-lösningen månaden innan och det hade inte funnits plats i tidplanen att genomföra några större tester.

Var det inte oansvarigt att låta eleverna använda ett otestat prov?

– Jag gjorde bedömningen att det här håller. Det visade sig vara en felaktig bedömning, Men ingen behöver oroa sig, det finns möjlighet att genomföra provet den 25 och 26 april istället, säger Pär Lundström.

Men kritiken har inte bara handlat om fiaskot med den digitala lösningen. I facebookgruppen Lärare på El- och Energiprogrammet med cirka 100 medlemmar är flera yrkeslärare kritiska mot provets innehåll. Jörgen Lindström i Boden, som är intervjuad i artikeln intill, är en av dem som tycker att nybakade lärlingar knappast behöver kunna svara på frågor om projekteringsdokument som rambeskrivningar, som ingick i provet. Men Pär Lundström försvarar upplägget med att installationsbranschen skriker efter kompetens av den här sorten och han tycker dessutom inte att frågorna är för svåra.

– Den elev som läser instruktionerna klarar provet. Det handlar om att man ska få en inblick och att man som elektriker måste kunna behålla lugnet och jobba logiskt och systematiskt.

Du håller inte med om kritiken?

– Jag tror inte att den är korrekt. Men nu tar vi in lärare i arbetsgruppen för utvecklingen av nationellt branschprov. Det är tre mycket duktiga elektriker och yrkeslärare med där. Och självklart bjuder vi in alla till Kompetensbåten i höst där vi kan fortsätta den här diskussionen.

Pär Lundström fick under något dygn ta emot ett 30-tal telefonsamtal från lärare och på en epostlista vädrades kritiken mot ECY-provet i ett 40-tal kritiska mejl.

– Vi lever i en tid där man har lite snabbt att kasta sig på tangentbordet. Jag filtrerade bort en del av de tråkigaste kommentarerna. Tonen visar att en del skolor behöver jobba mer med sin värdegrund, säger Pär Lundström.

Nya provtillfällen för nationellt branschprov är 25 och 26 april.