Logga in

Nyttja solenergi – utan egna solcellspaneler

Publicerad
30 jan 2017, 13:03

Sveriges största, medlemsägda solcellspark ska byggas vid Kalmar Öland Airport. Genom köp av andelar i parken behöver konsumenten inga egna solcellspaneler.

Sveriges största, medlemsägda solcellspark ska byggas vid Kalmar Öland Airport. Genom köp av andelar i parken behöver konsumenten inga egna solcellspaneler.

– Av totalt 3750 andelar i första etappen är 2 000 sålda till företag och 1 400 till konsumenter. Vi kommer att fortsätta försäljningen, säger Anna Karlsson vd för Kalmar Energi Försäljning AB som nu bygger Sveriges största medlemsägda solcellspark vid Kalmar Öland Airport. Då den är klar kommer 20 000 kvadratmeter solcellspaneler vara installerade.

Finansieringsmodellen går ut på att konsumenter och företag köper andelar i parken, den kommer alltså ägas av medlemmarna. När anläggningen står klar efter Kalmar Energi Försäljnings besiktning, övergår driften till medlemsföreningen Kalmar Sol. Nu är första etappen av fyra klar och installationsstart väntas bli under våren 2017.

Att installera solcellspaneler har tidigare varit möjligt framförallt om man bor i villa, bor man i lägenhet har inte det alternativet funnits för konsumenten.

– Det här är ett koncept som passar dem som inte har ett eget tak. Eller som har ett men som inte känner att det är lämpligt. Det kanske inte blir tillräckligt snyggt eller så har man inte ett tak i söderläge. Andelarna man köpt, följer sen med oavsett vart man flyttar.

En solcellspark av samma typ finns på Nöbble gård i Rockneby utanför Kalmar, och där gick andelsförsäljningen snabbt.

– Nöbble var motsvarande den här fjärdedelen som vi har sålt på flygplatsområdet nu. Den var på 3 900 kvadrat och det sålde vi slut på sex veckor, säger hon och tillägger:

– Det som var överraskade var att man i snitt köpte många andelar. I genomsnitt i Nöbble köpte varje konsument 33 andelar och det är ju 33 000 kronor. Det överraskade oss litegrann faktiskt.

Både den planerade Törneby Solpark och den på Nöbble gård ligger på ytor som inte kan användas till någonting annat. Vilket betyder att det är områden som annars skulle stå outnyttjade.

-I Nöbble hade vi ett lite annat koncept, den parken är byggd på taket av en ladugård. Törneby är en perfekt yta och är ett område som inte kan användas till andra verksamheter.