Logga in

”Vi jobbar mycket snabbare än på vanliga installationsjobb”

Publicerad
12 dec 2016, 07:57

Det går undan för Bravidas montörer i Piteå. Här installeras el i lägenheter på löpande band, ungefär som i en bilfabrik.

– Den stora utmaningen är tempot. Vi jobbar mycket snabbare i fabriken än på vanliga installationsjobb, säger avdelningschef Andreas Risberg.

I ena änden av fabriken byggs väggar och tak. I andra änden rullar färdiga lägenhetsmoduler ut. Däremellan monteras allt från badrum och kök till ventilation – och elinstallationer. Modulerna åker sedan lastbilskonvoj och sätts ihop till bostadshus på byggplatsen. Det är lite grann som att bygga lego i mastodontformat.

Samtliga eljobb görs av Bravida.

– Den stora utmaningen är tempot. Vi jobbar mycket snabbare i fabriken än på vanliga installationsjobb, säger Andreas Risberg, som är avdelningschef på Bravida i Piteå.

Fabriken ägs av Lindbäcks bygg, ett företag som länge har legat i bräschen inom industriell tillverkning av lägenheter. Inspirationen kommer från bilindustrin där fordon byggs i stationer längs ett löpande band. Det är effektiv produktion och ”lean” som gäller, ett arbetssätt som ställer annorlunda krav även på elektrikerna.

– Den stora utmaningen är tempot. Vi jobbar mycket snabbare i fabriken än på vanliga installationsjobb.

Andreas Risberg, avdelningschef på Bravida i Piteå

– Löpande band-processen kan nog vara lite skrämmande i början. Men startsträckan brukar vara kort, och montörer som har kommit in här vill inte härifrån, säger Andreas Risberg.

Visserligen kan jobbet kanske kännas enformigt ibland. Arbetsuppgifterna är mer eller mindre desamma dag efter dag. Samtidigt finns det en rad fördelar. Verktyg och materiel finns alltid på bekvämt avstånd. Här finns inga trappor som grejerna ska kånkas upp och ner för. Inga kabeltrummor ska dras. Vinterkläder behövs aldrig, och det är ljust, rent och välstädat.

Fabriken har tre parallella flöden, och elektrikernas gör sin första insats vid takstationerna. Vi stannar till vid en fyrkantig stomme där några elledningar sticker upp ur det gula isoleringsmaterialet.

– Det måste vara ett litet sovrumstak. Här tar det ungefär 10 minuter att göra elinstallationen, noterar projektledare Per Bergstedt med van blick.

Han lyfter på vadden och visar en hoprullad kabel. Den ska knytas fast i ett snöre när taket ligger på fyra väggar i en senare station. På så vis kan kabeln enkelt dras ner till väggens brytar- och uttagshål.

– Löpande band-processen kan nog vara lite skrämmande i början. Men startsträckan brukar vara kort, och montörer som har kommit in här vill inte härifrån

Andreas Risberg

Längre bort i fabriken står hopmonterade moduler med väggar, golv och tak. Här samsas elektrikerna om utrymmet med målare, snickare, plattsättare och ventilationsinstallatörer.

I en nymålad minilägenhet står lärlingen Marcus Backman på en trappstege och kopplar in en takdosa. Han har bara hunnit jobba en och en halv månad på Bravida, men är redan så pass varm i kläderna att han kommit med i ett skiftlag. I just den här lägenheten ska en student i Umeå husera så småningom. På 16 välplanerade kvadratmeter finns allt som behövs i en studentlägenhet: kök, badrum, förvaring, sov- och matplats. Det innebär mycket installationer på liten yta för Marcus och hans kolleger.

Bravida har för närvarande 14 montörer sysselsatta i fabriken, varav tre är inlånade. De arbetar tvåskift och monterar sammanlagt 18 sådana här studentrum per dag. Den snabba arbetstakten ställer höga krav även på projektledning och logistik.

– Kopiösa mängder prylar ska fram. Vi tittar hela tiden på nya lösningar för att effektivisera arbetet. Nu funderar vi exempelvis på att packa lådor med alla grejer som behövs till en modul, säger Andreas Risberg.

Modulerna puttas vidare i fabriken längs ett rullband, ett puttande som görs för hand. När modulerna har nått ändstationen är det dags för besiktning. De som får grönt – godkänt – plastas in och görs redo för transport. Sedan lämnar modulerna fabriken i konvojer om tre lastbilar där varje ekipage fraktar tre moduler vardera.

– Kopiösa mängder prylar ska fram. Vi tittar hela tiden på nya lösningar för att effektivisera arbetet. Nu funderar vi exempelvis på att packa lådor med alla grejer som behövs till en modul.

Andreas Risberg

– Möter du ett sånt lass på E4:an så märker du det, konstaterar Andreas Risberg.

De flesta moduler hamnar i Mälardalen, där de byggs ihop till bostadsrätter och hyreshus såväl som studentbostäder och äldreboende. Lindbäcks modulhus byggs även på andra orter som exempelvis Umeå, Kiruna och Göteborg.

Färdigställandet på byggarbetsplatsen görs också av Bravidas elektriker. Andreas Risberg har fyra anställda längre söderut i landet, som arbetar tillsammans med personal som flygs in från Piteåkontoret. Alla installationer från fabriken ska provas, matning ska dras fram och nya installationer göras i trapphus och korridorer. Tills sist driftsätts och kontrolleras allt.

Andreas mål är att alla montörer på fabriken ska komma ut till en byggarbetsplats och se färdigställandet med egna ögon.

– Då kan de se vilka bekymmer som finns ute på byggena och få förståelse för vad som händer vid driftsättning och färdigställande. På samma sätt vill vi att montörerna på byggena ska få en känsla för hur det är att jobba i fabriken, säger han.

FAKTA

Bravida i Piteå

Etablerat: Tidigt 1970-tal.
Antal anställda: 46.
Antal montörer: 38.
Omsättning 2015: 58 mkr.
Viktigaste kunder: Lindbäcks bygg, Piteå kommun.

FAKTA

Lindbäcks bygg

Ort: Piteå.
Grundades: 1924.
Antal anställda 2015: 250.
Omsättning 2015: 780 miljoner kronor.
Produktion: 20 lägenheter per vecka.