Logga in

“Ta upp din knutna näve och peka ut riktningen”

Publicerad
6 dec 2016, 09:58

“Det är dags att utmana den valda sanningen om att installatörens givna roll är att vara underleverantör.” Det skriver Elinstallatörens chefredaktör Henrik Nygård om att Bravida lämnade bygget Gummifabriken i Värnamo.

Efter bara några timmar på vår webbplats stod det klart att nyheten om att Bravida lämnar etapp 2 av projekt Gummifabriken i Värnamo var en av årets mest lästa artiklar. I Värnamo Nyheter berättar Åke Forsberg, avdelningschef på Bravida, varför de lämnar projektet, där byggföretaget Tage & Söner är generalentreprenör: ”Under de dryga 20 år vi verkat har vi aldrig tidigare tvingats till en sådan här åtgärd. Vi vill göra en tydlig markering mot generalentreprenören eftersom vi inte fått något gensvar för det vi framfört.”

Kommentarerna på vår Facebook-sida ger en tydlig bild av hur andra installatörer resonerar. Jimmie Hedén skriver exempelvis: ”Heja Åke! Kämpa för rättigheter för dina killar!”. Putte Odin fortsätter: ”Det var många år sedan jag svartlistade Tage & Söner. Totalt hopplösa, ingen ordning på någonting. En mardröm för en underleverantör.”

”Det är dags att utmana den valda sanningen om att installatörens givna roll är att vara underleverantör.  Jag vill sticka ut hakan och påstå att det i själva verket inte finns någon annan än installatören som passar bättre som generalentreprenör.”

Henrik Nygård, Elinstallatörens chefredaktör 

Jag tänker inte kommentera själva konflikten mellan Bravida och Tage & Söner. Eftersom de inblandade inte har velat kommentera den vet vi som är utomstående inte särskilt mycket om vad som har hänt. Men reaktionerna på nyheten är intressanta och dem vill jag säga något om. Väldigt många installatörer är uppenbarligen trötta på att vara underleverantörer till byggföretag. De knyter nävarna i fickorna och tar säkert ganska mycket skit bara för att kunna fakturera varje månad.

Det är dags att utmana den valda sanningen om att installatörens givna roll är att vara underleverantör.  Jag vill sticka ut hakan och påstå att det i själva verket inte finns någon annan än installatören som passar bättre som generalentreprenör. Visst, byggföretagen står för själva huskropparna. Men vad vore husen utan el, vvs, ventilation, belysning, larm, automation, brandlarm och passersystem? Installatörerna ger husen dess hjärta, lungor och blodomlopp. Utan oss är husen bara tomma skal som ingen kan bo eller jobba i.

Om jag får önska något inför nästa år så är det att installatörerna ska komma högre upp i värdekedjan i byggbranschen. Det är dags att vi tar upp de knutna nävarna ur fickorna och pekar ut riktningen. Installatörernas betydelse för byggsektorn och infrastrukturen kommer bara att öka. Därför bör vi också behandlas med den respekt vi förtjänar – och få betalt därefter.