Logga in

Midnattssolen håller sommarvärmen borta

Publicerad
20 dec 2016, 10:52

Sommarvärme utomhus, 5 minusgrader inomhus. Midnattssolen plus en rejäl solcellsanläggning ska kyla åretruntöppna Icehotel 365.

Det traditionella ishotellet har fått en granne som tar emot gäster året runt. Nya Icehotel 365 är ungefär 2 100 kvadratmeter och rymmer förutom 20 sviter en isbar och ett isgalleri.

Även här är innerväggarna av snis, en snö- och isblandning som har skapas av snökanoner och slungas upp på gjutformar. Den klassiska valvformen är sig också lik, och sviterna har olika iskonstverk som belyses av ljusteamets diskreta LED-installationer.

Men ytterväggarna är av beständig betong. Därinnanför döljer sig en struktur med inbyggda kylrör som håller en temperatur på 5 minusgrader. Ovanför metalltaket finns förutom isolering ett sedumtak täckt med fjällväxter, ungefär som en jordkällare i mastodontformat.

Men ytterväggarna är av beständig betong. Därinnanför döljer sig en struktur med inbyggda kylrör som håller en temperatur på 5 minusgrader.

När det tradtionella ishotellet smälter bort i vår kommer Icehotel 365 fortfarande att hålla en innetemperaturen på runt 5 minusgrader.

Att med låta två kylaggregat hålla en gigantisk snökoja kyld över sommaren låter kanske inte så klimatsmart. Men enligt Icehotels beräkningar ska den nya solcellsinstallationen täcka elbehovet med god marginal. 680 kvadratmeter solcellspaneler har monterats på taket till en stor lagringshall för de isblock som skördas ur Torne älv under senvintern. Solcellerna har en sammanlagd effekt på 83 kW, och Icehotel räknar med en årsproduktion på 130 000 kWh.

Nu under vintern produceras inte ett dyft. Solcellerna ligger nedbäddad under ett tjockt snötäcke. Men i sommar ska anläggningen kunna leverera el dygnet runt tack vare midnattssolen; Jukkasjärvi ligger 20 mil norr om polcirkeln.

Att med låta två kylaggregat hålla en gigantisk snökoja kyld över sommaren låter kanske inte så miljösmart. Men enligt Icehotels beräkningar ska den nya solcellsinstallationen täcka elbehovet med god marginal.

För ljusteamet innebär Icehotel 365 lite andra möjligheter och utmaningar jämfört med det traditionella ishotellet. Det går inte att borra i väggarna vars som helst för kylrören skull. I stället finns fasta kopplingsdosor och -skåp i tak och väggar. Den här första vintern används långt ifrån alla signal- och matningskablar, men de är redo att tas i bruk kommande år.

– Vi kan göra vilken design som helst här, och det är lättare att dra styrning, säger Olof Lange.

Via Dali eller DMX skulle man exempelvis kunna erbjuda olika dags- och kvällsscenarier. En annan skillnad är musiken som strömmar ur högtalarna vid isbaren. Här känns kontrasten stor jämfört med den öronbedövande tystnaden i det traditionella ishotellet.