På så få dagar installerades smart styrning

Publicerad 15 nov 2016, 06:02

När ett kontorshotell i Stockholm byggde om i receptionen önskades ­samtidigt en smartare lösning för att styra ljus och markiser i lokalen. Med ny teknik från ABB gjorde elinstallatören jobbet på mindre än två dagar.

Företaget 7A Sevena skulle bygga om sitt kontorshotell på Strandvägen i Stockholm och inrätta en ny reception och samtidigt önskades en bättre lösning på styrningen av markiser och belysning i entrévåningen. Kontakt togs med Tomaz Andersson på Gammelhagens Eltjänst, en elinstallatör som 7A Sevena anlitat i sina verksamheter.

– Kontakten från 7A Sevena sammanföll med att jag och Micael Bjers på Safe El Stockholm, som jag ibland samarbetar med, hade varit på Solar och fått information om ABB:s nya lösning free@home, berättar Tomaz Andersson.

Förhållandena i 7A Sevenas kontorshotell var sådana att Tomaz och Micael kom fram till att ABB-systemet skulle vara ett intressant alternativ.

– Det här var lokaler som redan var i bruk och där det redan fanns rör att lägga free@home’s busstrådar i, så vi förordade den lösningen.

– Det här var lokaler som redan var i bruk och där det redan fanns rör att lägga free@homes busstrådar i, så vi förordade den lösningen.

Tomaz Andersson, elinstallatör på Gammelhagens Eltjänst

Tomaz Andersson berättar att kontorshotellets entrévåning tidigare varit bilhall och möbelutställning, så takarmaturerna är ganska originella och har därför fått sitta kvar.

När den nya receptionsdisken var byggd kunde installationen av den nya styrningen börja. Touchpanelen för kontroll av ljus och markiser gömdes i ett skåp under disken och förbands via busskabel i befintliga rör med kontrollenheterna i våningens elcentral.

– ABB-free@home kan installeras i två olika konfigurationer, med centralt placerade aktorer eller decentraliserade aktorer. På kontorshotellet passade det centraliserade upplägget bäst, förklarar Micael Bjers.

Dimmeraktorer och brytare monterades i centralen. Det tog bara en dag att installera grejorna och sedan ytterligare en dag att programmera de funktioner kunden önskade.

– ABB-free@home kan installeras i två olika konfigurationer, med centralt placerade aktorer eller decentraliserade aktorer.

Micael Bjers, Safe El Stockholm

– Det som tog mest tid var att identifiera IP-adressen till datanätet här, så att vi kunde ladda ner programmet och få möjligheter att i framtiden ladda ner uppdateringar och eventuella nya funktioner, säger Tomaz Andersson.

Tomaz berättar att kunden är väldigt nöjd med den valda lösningen. Personalen har inga svårigheter att styra anläggningen och installationen genomfördes till ett attraktivt pris.

– Så nu har 7A Sevena funderingar om att göra liknande installationer på andra adresser där företaget har verksamhet. Och själv vill jag göra fler sådana här installationer – särskilt
i lokaler där det redan finns rör dragna fram till centralen, säger han.