Logga in

De här är free@homes nya funktioner

Publicerad
15 nov 2016, 11:56

ABB lanserade free@home i Tyskland för två och ett halvt år sedan. I Sverige har systemet funnits sedan oktober. Systemet är framtaget för nybyggnationer i bostäder och mindre kommersiella fastigheter, men det är också lämpligt att använda vid kontorsanpassningar och — som i fallet med 7A Sevenas kontors­hotell — ombyggnationer i befintliga lokaler.

— Vi har satsat stort på att lansera free@home på nätet, berättar Manuel Santos på ABB.

Han avslöjar att det är nya funktioner på gång — som röststyrning och trådlösa installationslösningar.

Systemuppbyggnaden är enkel med bara ett fåtal komponenter. Hjärtat i free@home är en centralenhet — en System Access Point — den ger access till anläggningen via fast datanät eller Wifi från smartphone, padda eller PC så att önskade funktioner kan programmeras.

Via busskabel pratar centralenheten med ­aktorer och sensorer som styr belysning, markiser, värme och annat. En kraftförsörjningsenhet kompletterar det hela.

— Väljer du en centraliserad installation så placerar du centralenhet, kraftförsörjning och aktorer i en elcentral, ny eller befintlig.

Manuel Santos

— Väljer du en centraliserad installation så placerar du centralenhet, kraftförsörjning och aktorer i en elcentral, ny eller befintlig. Annars går det att i en annan konfiguration flytta ut kombinerade sensorer/aktorer från centralen och placera dem ute i anläggningen. Enheterna är förprogrammerade så att basfunktioner redan finns på plats, men de kan också programmeras om, förklarar Manuel Santos.

Om kunden vågar och vill kan han eller hon själv programmera om funktionerna — det är ganska enkelt.

— Systemet autobackar sig självt varje dag, det är ingen risk att något går förlorat genom en eventuell felaktig omprogrammering, framhåller Manuel.