Logga in

Tre fel bakom strömgenomgång på lekplats

Publicerad
18 okt 2016, 10:40

I mitten av augusti drabbades två lekande barn av strömgenomgång sedan de rört vid en lyktstolpe som blivit strömförande. Polisen inledde en förundersökning om vållande till kroppsskada. Lennart Boo från Eitech Electro fick bistå i den tekniska undersökningen och hittade tre olika fel i anläggningen.

– Stolparna kan ha varit utan skyddsjord i 20 år och så länge det inte fanns något annat fel i anläggningen så var det ingen som märkte det.

Det säger Lennart Boo, servicemontör på Eitech Electro i Örebro, som kallades till olycksplatsen av polisen för att bistå i den tekniska undersökningen.

”Enligt mamman förlorade pojken medvetandet i några minuter. Han blev rädd av händelsen och fördes i ambulans till Universitetssjukhuset i Örebro”

Karin Eldblom, förundersökningsledare polisen i Örebro

Det som hade hänt var att en fyraårig pojke som lekte på en nyanlagd lekplats i Kumla slogs medvetslös när han drabbats av strömgenomgång när han rörde en lyktstolpe som stod på en gångväg i anslutning till en lekplatsen.

– Enligt mamman förlorade pojken medvetandet i några minuter. Han blev rädd av händelsen och fördes i ambulans till Universitetssjukhuset i Örebro, men han fick inga bestående skador.

Det säger Karin Eldblom, utredningschef på Polisen i Hallsberg och förundersökningsledare i utredningen som initialt klassades som vållande till kroppsskada. Ytterligare ett barn fick ström genom kroppen men behövde inte föras till sjukhus.

”Det fanns inget synligt fel, så det var bara till att börja felsöka. Man fick ju gå runt och kika, öppna alla stolpar och rycka och känna i varenda tråd.”

Lennart Boo, servicemontör Eitech Electro Örebro

Händelsen var också något av ett elmysterium. För Lennart Boo var det första gången han assisterade en polisutredning. Polisens tekniker behövde hjälp av en utomstående elektriker för att kunna slå fast vad som hade hänt. När Lennart kom till platsen var anläggningen tagen ur drift av elektriker från fastighetsbolaget Kumla Bostäder som äger lekplatsen.

– Huvudorsaken var att en av de utgående kablarna inte hade skyddsjorden ansluten. Den som hade gjort det här för 20 år sedan hade inte kollat att jordkabeln satt fast i plinten. Och det fanns inget synligt fel, så det var bara till att börja felsöka.

Alla belysningsstolpar på en parkslinga runt lekplatsen var strömförande. Samtidigt var det ingen av dem som hade någon synlig skada. För Lennart handlade arbetet om att isolera var felet fanns. 

– Man fick ju gå runt och kika, öppna alla stolpar och rycka och känna i varenda tråd.

Det var ett digert arbete och det var först under andra dagens arbete, på den fjortonde av 15 stolpar, som Lennart hittade något misstänkt.

– När vi hittade ett ställe där såg lite sotigt ut så lade vi på skyddsjorden och skilde ifrån alla stolparna och kopplade på strömmen. Då plötsligt small det.

Mysteriets lösning var att stolpen troligen blivit påkörd utan att det syntes utanpå. Det kan ha varit en påbackning eller att det hänt vid snöplogning under vintern. Ingen vet säkert hur det gått till men inne i den skadade stolpen var kablarna sträckta i ett säkringselement och en fas har kommit emot och skapat en kortslutning. Eftersom den matande skyddsjorden saknades så blev stolparna strömförande.

Men dessutom fanns ett tredje fel. På belysningsstolparna fanns ett antal blomarrangemang som satt fastklämde cirka 2,5 meter upp.

– Det var rätt blött inne i säkringselementet och hade runnit i kopplingsutrymmen. Man kan diskutera hur lämpligt det är att vattna något uppe i luften på en belysningsstolpe där det är väldigt svårt att kontrollera vart överflödigt vatten tar vägen. Belysningsstolpar är ju inte jättetäta, säger Lennart Boo.

Efter olyckan har bostadsbolaget installerat jordfelsbrytare i elanläggningen vid lekplatsen.

Det blev inget juridiskt efterspel eftersom det inte längre fanns någon misstanke om brott.