Kompetens gav order på Hawaii

Publicerad 27 okt 2016, 17:40

Elan El & VVS är ett av de få företag i Skåne som kan åta sig kompletta installatitoner. Men ett starkt automationskunnande blev den riktiga katapulten, som har slungat ut bolaget i världen.

Med drygt 10 års erfarenhet som servicechef i större elbolag startade Arne L Nilsson i Ystad en egen elfirma 1989. Han köpte kontorsmöbler samma år och konstaterar så här 27 år senare att det är samma bord och stolar som än i dag tas i anspråk för kundmöten och annat i hans kontor.

– De är ett bra exempel på att ”kvalitet alltid lönar sig”. Det är ett talesätt som jag själv tagit till ledord i min företagargärning, konstaterar Arne.

Arne startade eget för att han ville utveckla sig själv i sin yrkesroll som elinstallatör. Han tyckte det var dags för en ny fas i livet och hade många tankar kring möjligheten att etablera sig som en elinstallatör vars kompetens kunderna kunde känna sig trygga med. Han startade med sig själv, tre montörer och en kontorist. Den sistnämnda, Sussie Cardell, är kvar i företaget än i dag, nu som ekonomiansvarig. Hon har en verksamhet som omsätter 90 miljoner kronor och har ett 90-tal anställda att hålla koll på.

– De är ett bra exempel på att ”kvalitet alltid lönar sig”. Det är ett talesätt som jag själv tagit till ledord i min företagargärning.

Arne L Nilsson

Elan El, som Arne döpte sitt företag till, fick sitt första stora uppdrag på Ystad Fängelse. Fem år efter starten kom turen till Ystad Sjukhus.

– De hade en elinstallatör från Lund och det kändes ju lite ologiskt, så jag jobbade hårt på att övertyga dem om att ­sjukhuset borde använda sig av en lokal ­installationsfirma i stället, minns Arne L Nilsson.

Det hela gick vägen, sjukhuset blev Elans nästa stora uppdragsgivare och företaget behövde därmed expandera. 1994 hade Elan 13 anställda och fem år senare var styrkan uppe i 30 man. En av orsakerna till den starka expansionen under 90-talet var att Arne L Nilsson hittat en ny nisch för Elan – installationer i fjärr- och kraftvärmeverk.

Numera har Elan gjort fjärrvärmeverksinstallationer på en rad orter i Sverige, från Ystad i söder till Gällivare i norr, men också i Norge.

– Vi samarbetar med byggare och andra leverantörer till fjärrvärmeverken och konstruerar själva automations- och installationslösningar till verken, berättar Arne och tillägger:

– Det var tack vare att vi kom in på värmeverken som vi såg att vi behövde bygga kompetens i industri- och fastighetsautomation. Det kunnandet har vi haft stor glädje av genom åren.

– Det var tack vare att vi kom in på värmeverken som vi såg att vi behövde bygga kompetens i industri- och fastighetsautomation. Det kunnandet har vi haft stor glädje av genom åren.

För några år sedan öppnade kunnandet kring automation och styrteknik ytterligare en nisch för Elan. Den här gången en nisch av det lite mer ovanliga och spännande slaget.

– Vårt företag levererar kringutrustning, automatikskåp och numera också kylanläggningar till teleskop runtom i världen. Så här långt har vi haft uppdrag i Australien, Chile, Hawaii och Gran Canaria. I det sistnämnda fallet fick vi åka ner och byta ut installationer som andra företag gjort och som kunden inte var nöjd med! Det var ett hedrande uppdrag, tycker Arne L Nilsson. Just nu pågår arbete med världens största fönster mot rymden – som ska placeras i Chile.

FAKTA

Elan El & VVS AB

» Grundat 1989 av Arne L Nilsson som alltjämt är ensam ägare till företaget.
» Har huvudkontor i Ystad och filialer i Skurup och Simrishamn.
» I gruppen finns också verksamhet inom automation, VS, ventilation och kyla.
Omsätter 90 miljoner kronor och har 90 anställda.

Ett annat område som kräver avancerad styrteknik är hamnanläggningar, ännu en automationsnisch för Elan. Här var det arbeten för Ystads hamn som banade vägen och som senare lett till uppdrag på flera andra håll.

– Vi gör automatiken och elinstallationerna till påfartsramper i färjelägen. Det låter kanske inte så avancerat, men ramperna är faktiskt väldigt knepiga att styra. De ska ju anpassa sig till hur båten rör sig i vattnet när järnvägsvagnar och lastbilar åker på eller lämnar båten och det gäller också att ta hänsyn till hur sjögången påverkar färjan, förklarar Arne. Också här är det Elan som ritar och programmerar anläggningarna från start.

– Vårt företag levererar kringutrustning, automatikskåp och numera också kylanläggningar till teleskop runtom i världen. Så här långt har vi haft uppdrag i Australien, Chile, Hawaii och Gran Canaria.

– Sedan vi startade med automation på allvar 1995 har vi ritat och byggt massor av automationsskåp – från de riktigt avancerade till lite mer enkla grejor. En tidig succé blev de automatikskåp vi byggde åt hydraulikföretag runtom i välden.

Arne L Nilsson berättar att Elan idag har en särskild automationsavdelning med egen verkstad och sju konstruktörer/programmerare. Den här verksamheten fortsätter att växa i betydelse. Inräknat montörerna har affärsområdet Elan Automation i dag 15 anställda.

– Det kommer förfrågningar hela tiden, ibland från håll man inte haft en aning om – som fallet var med teleskopen, påpekar han.

I dag är Elan ett av de få företag i Skåne som kan åta sig kompletta installationer inom el, automation, VVS och kyla. Det är resultatet av att Arne L Nilsson för några år sedan bestämde sig för att bygga upp en VVS-verksamhet.

Den sjösattes den 1 januari 2014 i och med att Elan då köpte Karl Olssons Rörfirma i Köpingebro.

– Det företaget hade 15 anställda och på den nivån ligger vi kvar inom det vi numera kallar Elan El & VVS, berättar Arne.

– Det företaget hade 15 anställda och på den nivån ligger vi kvar inom det vi numera kallar Elan El & VVS.

Där ingår också en ventilationsverksamhet som Elan drog i gång kort efter övertagandet av rörfirman. I det fallet byggdes verksamheten upp genom att Arne rekryterade en duktig tjänsteman och byggde upp verksamheten kring honom.

– I dag har vi sex personer sysselsatta i ventilationsdelen och de arbetar också en hel del med kyla, förklarar Arne L Nilsson.

Elan utnyttjar sin kombinerade kompetens inom de olika installationsområdena till att marknadsföra sig som ”den enda partner du behöver”.

– Det går hem allt mer hos kunderna, både inom industri, kommersiella fastigheter och nu alltmer ökande grad i fråga om bostadsprojekt. Vi får allt fler totalinstallationsuppdrag eftersom det helt klart är fler och fler kunder som vill ha en leverantör som klarar helheten. De upplever att det upplägget ger dem färre problem i projekten, säger Arne.

Serviceavtal med ett antal industriföretag har stor betydelse för stabiliteten i företagets verksamhet. Elan har servicekunder i Skurup, Simrishamn och Ystad, bland annat, och tittar nu på möjligheten att sälja in motsvarande upplägg också på VVS-sidan.

Vi får allt fler totalinstallationsuppdrag eftersom det helt klart är fler och fler kunder som vill ha en leverantör som klarar helheten. De upplever att det upplägget ger dem färre problem i projekten.

– Att ha full kontroll på hela sin anläggning blir ju allt viktigare och vi har redan etablerat oss som utförare av OVK-kontroller, så här borde finnas goda möjligheter för oss, menar Arne. I år har en ny avdelning dragits i gång – Elan Digital. Den erbjuder installationer av ljud, bild och ljus men också säkerhetslösningar.

– Vi har haft de här tjänsterna sedan länge, men nu tycker vi att det är dags att marknadsföra dem under eget namn, förklarar Arne L Nilsson.

Geografiskt är det södra Skåne som är Elans hemmaarena, med tyngdpunkt på Ystad, ­Skurup och Simrishamn. Det har också blivit en hel del uppdrag i Malmö och Lands­krona. Arne L Nilsson ser optimistiskt på de ­kommande åren:

– Vi har haft en väldigt god orderingång det sista kvartalet och vi ser nu att den redan ­starka byggmarknaden i Skåne fortsätter uppåt. Det verkar som om flera av städerna utanför Malmö och Lund nu är på väg att vakna upp, efter att ha legat och pyrt en tid.

– Vi har haft en väldigt god orderingång det sista kvartalet och vi ser nu att den redan ­starka byggmarknaden i Skåne fortsätter uppåt.

Arne ser möjligheter här, men han vill helst att företaget är med i projekt där det har extra hög kompetens – och kan ta betalt för den.

– Särskilt intressanta är förstås projekt där vi kan leverera både el och VVS. Sedan gäller det förstås att växa med förstånd, det vill säga med lönsamhet. Hittills har det gått bra, konstaterar han.

Arne tycker att han har haft en rolig resa de här 27 åren som egen företagare.

– Visst har det blivit en och annan natt utan sömn – ibland för att vi haft för mycket jobb och ibland för att vi haft för lite. Men jag ångrar ändå inte att jag tog det där steget 1989.