Logga in

Ahlsell till börsen

Publicerad
7 okt 2016, 11:05

Noteringen på Nasdaq Stockholm kommer blir av efter att delårsrapporten för tredje kvartalet har presenterats. Beskedet kom igår efter en tids spekulationer.

Börsnoteringen av Ahlsell som omsatte 23,2 miljarder kronor under tolvmånadersperioden fram till 30 juni har omskrivits som den största sedan Telia år 2000.

– Med ledning av den svenska verksamheten har vi byggt en unik modell i den nordiska regionen som möjliggör ett attraktivt erbjudande för kunder och leverantörer, samt starka konkurrensfördelar. Det säger Ahlsells vd och koncernchef Johan Nilsson i ett pressmeddelande.

Bolaget skriver vidare att noteringen är ytterligare ett led i att främja Ahlsells strategi som är baserad på organisk tillväxt och företagsförvärv. Bolaget har sedan 2003 köpt 51 andra bolag.

Ahlsell ägs sedan 2012 till stor majoritet av CVC Capital Partners genom fonder. Börsnoteringen kommer bidra till större ägarspridning och ge bolaget tillgång till svenska och internationella kapitalmarknader, men CVC  tänker behålla en väsentlig ägarandel även efter noteringen. Sverige, Norge och Finland är Ahlsells nyckelmarknader men bolaget är också representerat i Danmark, Estland, Polen och Ryssland.

Bolaget har enligt pressmeddelandet en unik verksamhetsmodell i regionen med ett “one-stop-shop”-koncept som är brett både avseende geografi, produktutbud, försäljningskanaler och leveransmetoder.

– Ahlsell innehar en stark marknadsposition tack vare sina stordriftsfördelar, sin bredd och sin unika modell som noggrant och metodiskt har utvecklats över tid. Jag har stor tilltro till Ahlsells ledning och dess förmåga att leverera ökande resultat, genom att dra nytta av erfarenheter från den svenska verksamheten för att full ut implementera Ahlsell-modellen på alla våra nyckelmarknader, det kommenterar Kenneth Bengtsson, Ahlsells styrelseordförande i pressmeddelandet.

Bolaget uppger att det har en marknadsandel på 21 procent av den nordiska marknaden och att det är 1,6 gånger större än närmaste konkurrent på de tre nyckelmarknaderna.

Ahlsell grundades år 1877 och är en nordisk distributör med ett omfattande produktsortiment inom El, VVS, samt Verktyg och Förnödenheter. Förra året distribuerade bolaget 380 000 unika artiklar från 3 300 leverantörer till 100 000 professionella kunder.