Logga in

Inget klår Ramirez i att dra kabel i terräng

Publicerad
2 sep 2016, 16:17

DRV Electros senaste medarbetare är bara 13 år gammal. Han heter Ramirez och han hade inga problem att lära något nytt när ägare Klas Eriksson fick snilleblixten att använda Ramirez för utdragning av kraftkabel i skogen.

Ramirez är en ovanlig ­arbetstagare. Han kräver ingen annan lön än 15 kilo hö och lite kraftfoder om ­dagen och han älskar att ­jobba – blir till och med lite otålig om det går en dag utan arbete. Klas ­Eriksson har haft den här ardenner­hästen i sin ägo sedan 2005.

– Jag och min sambo kom över en liten gård utanför Älvdalen och fick möjlighet att hålla hästar. Nu har vi Ramirez och ytterligare en ettårig ardenner som nu ska börja tränas för att ta över när Ramirez blir för gammal om några år, berättar Klas Eriksson.

Klas är elkraftingenjör från högskolan i Härnösand och har tidigare arbetat som ­underhållsansvarig för Fortums kraftverk i Österdalälven. 2010 fick han möjlighet att köpa konkursboet efter en lokal elinstallatör och startade, med stöd av sin bror, RV Electro – River Valley Electro.

– Brorsan driver RV Telecom, ett bolag med sexton anställda som bland annat monterar telemaster. Vårt gemensamma elteknikbolag är i dag lika stort och jag hoppas att vi ska växa och bli ännu större vad det lider, förklarar Klas.

– Jag och min sambo kom över en liten gård utanför Älvdalen och fick möjlighet att hålla hästar. Nu har vi Ramirez och ytterligare en ettårig ardenner som nu ska börja tränas för att ta över när Ramirez blir för gammal om några år.

Klas Eriksson, RV Electro

– Fast då får vi skaffa oss uppdrag utanför hemkommunen. Älvdalen har bara 8 000 invånare, här finns inte mycket mer jobb än de vi redan har.

RV Electro arbetar mycket med högspännings­installationer under den varma årstiden – bygger mellanspännings- och högspänningslinjer. Under vintern blir det mer elinstallationer och året runt gör företaget servicejobb åt privata och industrier på orten. I Älvdalen finns det stora isoleringsföretaget Icell, ­pelletsfabriken Rindi Pellets och Pressmaster som gör tänger åt landets elektriker.

– Vi arbetar åt dem alla och gör också en hel del arbeten åt kommunen. Just nu väntar vi på ett skolbygge som ska dras i gång här och hoppas att få göra elinstallationerna där, förklarar Klas.

Åter till Ramirez, den här artikelns huvud­person. Han var tre år när Klas och hans sambo Hanna köpte honom. De satte genast i gång med att träna och köra honom. En ardennerhäst bör vara ett par år gammal innan den är mogen för att börja arbeta. Upp till 25 år gammal kan en sådan här häst bli och normalt brukar den vara allra mest arbetsför mellan 13–18 års ålder, ibland till och med lite mer.

– Sedan några år kör jag Ramirez i skogen för att hämta hem timmer och ved och jag använder honom till plöjning, harvning, sådd och skörd. Inklusive arrenderad mark odlar vi 7–8 hektar vall varje år för att säkra vinterfoder till hästarna. Att vi använder häst beror inte minst på att jag vill visa barnen hur det gick till i lantbruket här uppe förr i världen, innan ­traktorerna tog över. De uppskattar verkligen att vi arbetar med häst på gården, berättar Klas Eriksson.

– Att vi använder häst beror inte minst på att jag vill visa barnen hur det gick till i lantbruket här uppe förr i världen.

Ramirez ställer också gärna upp när det är något bröllopspar som vill åka häst och vagn till kyrkan eller för att bjuda vinterturister på en slädtur.

– Och så får jag ibland en del andra uppdrag för hästen. Som nyligen när det behövde fraktas virke till ett ensligt och oländigt beläget brandtorn. Då var Ramirez den enda lösningen vid sidan om helikopter. Gissa vad som var det billigaste alternativet, skrattar Klas.

Debuten som kabeldragare kom när RV Electro fick i uppdrag att dra fram byggström till renoveringen av en kraftstation i Rotälven straxt norr om Älvdalens samhälle. Det skulle dras en 400 Volts kabel cirka 650 meter genom terrängen och Klas funderade på hur han skulle lösa uppgiften.

– Jag kom fram till att fyrhjuling skulle bli svårt att ta sig fram med i terrängen däruppe och att en större maskin skulle bli för dyrt. Det var då jag kom att tänka på Ramirez, säger Klas.

– Jag kom fram till att fyrhjuling skulle bli svårt att ta sig fram med i terrängen däruppe och att en större maskin skulle bli för dyrt. Det var då jag kom att tänka på Ramirez.

Såhär i efterhand kan Klas konstatera att den lösningen var ganska självklar. Inget klår hästen när det gäller att dra kabel genom terrängen. Den drar i jämn och konstant fart, tappar aldrig greppet och har inga problem att orka med. Och efteråt syns det knappt några spår efter ekipaget.

– Först var det ingen som riktigt trodde på min idé, men det gick så tyst och fint att alla gav mig rätt till sist. Uppdragsgivaren Älvdalens Besparingsskog tyckte också att det här med hästen var en jättebra grej och så har Ramirez och RV Electro blivit lokala tv-kändisar.

– SVT Dalarna var här och filmade oss så är Ramirez en riktig snackis i byn. Och medarbetarna i firman är både stolta och glada över att ha fått en sådan här arbetskamrat.

– Först var det ingen som riktigt trodde på min idé, men det gick så tyst och fint att alla gav mig rätt till sist. 

”Häst och skötare måste lita hundraprocentigt på varandra”

Funderar du också på att skaffa häst och använda den till kabeldragning? Då ska du veta att det krävs en hel del för att lyckas med projektet.

– Häst och skötare måste lita hundraprocentigt på varandra och vara helt samspelta. Hästen ska inte lyssna på någon annan än sin förare och inte låta sig störas av sådant som ljud och ljusreflexer.

Klas berättar att det tar många år av träning för att komma dit han kommit med Ramirez. Träningen måste fortgå hela tiden och den måste inte bara handla om det fysiska arbetet utan också om hur hästen fungerar socialt.

– Som förare måste du vara vaksam och lyhörd och ha jättestort tålamod med hästen. Du ska klara av att hantera hästen med precision, den ska stanna exakt där du säger till den och stå stilla där, också när du själv måste släppa tömmarna för att kunna lasta .

– Som förare måste du vara vaksam och lyhörd och ha jättestort tålamod med hästen.

Den som fixar allt det här kan se fram emot sköna arbetspass i skogen. Klas tycker att hästarna ger honom ett andningshål från det dagliga arbetet och känner sig avslappnad tillsammans med dem.

– Och när du kör med hästen får du dessutom själv motion också, det är ännu en bonus, menar han.

FAKTA

Ramirez

Ålder: 13 år.
Vikt: 1 000 kg.
Bränsle: 15 kg hö och lite havre om dagen.
Bästa kompis: Elkraftingenjören Klas Eriksson i Älvdalen.

FAKTA

Klas Eriksson

Ålder: 40 år.
Bor: På egna gården Budtjitt (uttalas ”bostjitt” på det uråldriga älvdalsmålet) i Brunnsberg norr om Älvdalen.
Familj: Sambo Hanna och tre barn, två flickor och en pojke, 6, 8 och 10 år gamla.
Fritidsintressen: Hästar, sköta gården, träna med egna älghunden.
Senast lästa bok: Biografin om Zlatan.
Senaste film på bio: Star Wars.