Logga in

Så växte företaget med 439 procent

Publicerad
1 aug 2016, 08:48

Hög teknisk kompetens från konstruktion till driftsättning har gjort El & Automation i Nora till ett framgångsrikt företag. Här tar man greppet om det mesta och bygger till och med sina egna centraler – både till automation och elinstallation. Det ger bättre kontroll över projekten.

Förra året korades ett elteknikföretag till årets Gasell i Örebro län av Dagens Industri. Det var för att El & Automation i Nora hade växt med 439 procent sedan 2011. Ingen dålig prestation av ett enmansföretag som startades så sent som 2007 men som snabbt fick stora beställningar och tvingades börja anställa folk. I dag har El & Automation 14 anställda, varav 8 montörer, 4 tekniker och 2 administratörer – inklusive grundaren och helägaren Stefan Bertilsson.

– Jag hade jobbat i 15 år som elmontör, projektledare, arbetsledare och konstruktör när jag bestämde mig för att starta något eget för nio år sedan. Idén var att arbeta som konstruktör och konsult inom industri- och fastighetsautomation, berättar Stefan.

Det tog inte mer än en månad innan Stefan fick tänka om. Han fick förfrågningar om större projekt som han inte kunde genomföra på egen hand så Stefan fick börja anställa medarbetare.

2009 registrerades företaget som aktiebolag. Arbetsstyrkan växte efter hand. Det stora språnget i utvecklingen – det som också ledde till Gasellutmärkelsen – kom 2013.

– Vi fick öka personalstyrkan rejält eftersom nya uppdrag under 2014 också innebar en fördubbling av omsättningen. Sedan dess har den utvecklingen hållit i sig så vi har kunnat behålla all personal vi anställde då.

– Vi fick öka personalstyrkan rejält eftersom nya uppdrag under 2014 också innebar en fördubbling av omsättningen. Sedan dess har den utvecklingen hållit i sig så vi har kunnat behålla all personal vi anställde då.

Grundaren och helägaren Stefan Bertilsson

Efter Gasell-utmärkelsen och all uppståndelse den utmärkelsen innebar har Stefan Bertilsson nu sett till att företaget dragit ner lite på tillväxttakten och gått in i en period av konsolidering.

– Vi växte så det knakade och det märktes förstås på likviditeten. Som brukligt när företag växer snabbt så kostade det också en hel del pengar. Nu hämtar vi andan och samlar för att kunna växa igen, säger han.

Vad är då hemligheten bakom framgångarna för El & Automation? Jo, att företaget har en hög teknisk kompetens och kan erbjuda kompletta lösningar – numera inte bara inom industri- och fastighetsautomation utan också på elsidan.

Förra året flyttade företaget in i nya lokaler i centrala Nora. Där finns hemligheten till framgången – en stor konstruktionsavdelning och en egen automationsverkstad. I verkstaden bygger företaget inte bara egenkonstruerade automationsskåp till industri- och fastighetskunder utan också elcentraler till de mer traditionella entreprenader och servicejobb som El & Automation numera tar på sig.

– Vi konstruerar och bygger centraler, programmerar, driftsätter och installerar dem själva. Både för automation och elinstallation. På så vis slipper vi vara beroende av externa leverantörer och äger hela tidplanen för projekten själva – och så tjänar vi en och annan krona på att göra det jobbet själva, berättar Stefan Bertilsson.

– Vi konstruerar och bygger centraler, programmerar, driftsätter och installerar dem själva. Både för automation och elinstallation. På så vis slipper vi vara beroende av externa leverantörer och äger hela tidplanen för projekten själva.

Med flera av kunderna har El & Automation utvecklat ett djupgående partnerskap. Bästa exemplet är Danfo, Noraföretaget som vi berättar om in en sidoartikel här intill och som är världsledande inom offentliga sanitetsanläggningar. Åt dem fungerar Stefans företag som en utvecklingsavdelning för el, styr, övervakning och larm – områden som får allt större betydelse i det här sammanhanget.

Andra stora uppdragsgivare är Europrofil i Nora som gör plåtreglar till byggindustrin och Töreboda-företaget Novab som är stora inom lantbruksbyggnader och ridanläggningar. Nora Bostäder är numera också en stor kund när det gäller fastighetsautomation – El & Automation hjälper dem bland annat med styrinstallationer för lägenhetsmätning.

– Just nu har vi montörer i Stockholm där vi installerar åt Novab i fyra större ridanläggningar, en kille i England som installerar en emballagemaskin och en på väg till Abu Dabi för att driftsätta en av Danfos publika toaletter.

– Vid sidan av de här lite mer prestigefyllda projekten har vi också ett par montörer sysselsatta med vanlig elservice i Nora med omnejd. Både åt fastighetsbolag och privatkunder, tillägger Stefan Bertilsson.

El & Automation fortsätter att utvecklas i takt med att kunderna gör det. Efter Gasell-priset har också nya kunder hört av sig, så Stefan ­Bertilsson ser framtiden an med tillförsikt.

– Vid sidan av de här lite mer prestigefyllda projekten har vi också ett par montörer sysselsatta med vanlig elservice i Nora med omnejd. Både åt fastighetsbolag och privatkunder.

– Vi har en väldigt god orderingång just nu, så till hösten behöver vi mer folk – någon montör och förmodligen också en konstruktör till, konstaterar Stefan.

Fast det är inte så lätt att hitta nytt folk, eftersom hans företag behöver folk med hög teknisk kompetens och som dessutom inte är rädda för att resa en hel del. Det senare har genom åren blivit ett allt större problem, numera är det många som prioriterar familjen framför möjligheten att se sig om i världen.

– Generellt har alla företag svårt att hitta tekniker och montörer, men för oss som har så hög teknisk kompetens är det ännu ­svårare. Vi har svårt att ta emot lärlingar ­eftersom de dels inte lärt sig tillräckligt mycket teknik i skolan men också därför att vi oftast bara har en montör på varje projekt. Då är det svårt att klara handledarbiten, ­förklarar Stefan. Däremot tar El & Automation in praktikanter från Lindeskolan i närbelägna Lindesberg.

– Generellt har alla företag svårt att hitta tekniker och montörer, men för oss som har så hög teknisk kompetens är det ännu ­svårare.

– Om inte annat är det ett sätt att öka deras intresse för att skaffa sig mer tekniska kunskaper, säger Stefan Bertilsson.

I Nora är El & Automation unika i elteknikbranschen, men det finns konkurrenter i närbelägna Örebro. Så konkurrensen finns där i alla fall.

Stefan Bertilssons mål är att El & Automation ska ha en lönsamhet i nivå med övriga i branschen, men det senaste bokslutsåret nådde företaget inte riktigt dit. Kanske kan arbetet med att konsolidera och finslipa verksamheten hjälpa till att nå dit.

– Jag är optimistisk. Vår starka tekniska kompetens och vårt sätt att lösa våra uppdrag talar för det. Vi har nöjda kunder som också ser ljust på framtiden, konstaterar Stefan Bertilsson.

FAKTA

El & Automation i Nora

• Grundades 2007 av Stefan Bertilsson som är ensam ägare till företaget
• Har idag åtta montörer anställda, fyra konstruktörer/projektledare och två på den administrativa sidan – vd och en ekonomiansvarig
• Omsatte 16,6 miljoner kronor under bokslutsåret maj 2014 till april 2015
• Har kontor i Nora tre mil norr om Örebro
• Vinstmarginalen under bokslutsåret maj 2014 till april 2015 uppgick till 1,56 procent.