Logga in

Installationsjätten ökar trådlös satsning

Publicerad
5 aug 2016, 08:45

Bravidas pilotinstallation av en trådlös fastighetsstyrning trimmas nu in på en förskola i Trollhättan. Samtidigt räknar företaget på nya projekt med den radiobaserade tekniken.
– Jag har stora förhoppningar och hoppas på beslut om nya installationer före semestrarna, säger Johan Wennberg, chef för Bravida region Vänern.

Småttingarna ligger och snusar när Elinstallatören tassar in på förskolan Vitsippan i Trollhättan. Surfplattan på väggen visar att rummet är satt i viloläge – armaturerna är nerdimrade, temperaturen behagligt sval.

All belysning, uppvärmning och ventilation styrs av ett trådlöst system för fastighets­automation från det svenska teknikföretaget Raybased. Bravida har samarbetat i utvecklingsarbetet och gjort den här första pilot­installationen.

– Raybaseds teknik är mer robust än tidigare trådlösa system på marknaden, och jag har ­stora förhoppningar. Vi räknar nu på sex–sju nya projekt, och jag hoppas på beslut före semestrarna, säger Johan Wennberg, som är chef för Bravida region Vänern.

Samtidigt trimmas pilotanläggningen in på Vitsippan. Totalt har cirka 120 ”puckar” ­installerats. De flesta är så kallade R-puckar som kommunicerar via radio med varandra och kopplas upp mot internet. Alla ser likadana ut, men de programmeras för olika funktioner.

– Raybaseds teknik är mer robust än tidigare trådlösa system på marknaden, och jag har ­stora förhoppningar. Vi räknar nu på sex–sju nya projekt, och jag hoppas på beslut före semestrarna.

Johan Wennberg, som är chef för Bravida region Vänern

Stefan Larsson, som är servicemontör på ­Bravida, skruvar loss en strömbrytare och pekar på en liten dosa. Den här R-pucken styr tändning, släckning och dimring av taklampan, och mäter även effektuttaget på belysningen i rummet.

Andra R-puckar sitter på vinden och styr spjäll i ventilationssystemet. I vägguttag i tvättstugan finns puckar som mäter effektuttag från tvättmaskin och torktumlare. I kapprummet mäts torkskåpet, och i hallen är det stövel­torken som både mäts och styrs.

– Här finns mycket energi att spara. Förr knäppte personalen på stöveltorken på hösten, och sedan gick den dygnet runt fram till nästa sommar. Nu startas torken vid behov och stängs av automatiskt på kvällen, säger Stefan Larsson.

I alla rum sitter även batteridrivna S-puckar med temperatursensorer. Mätvärdena används för att styra R-puckar på radiatoreras ställdon, och på så vis kan temperaturen i varje rum regleras individuellt.

– Förr knäppte personalen på stöveltorken på hösten, och sedan gick den dygnet runt fram till nästa sommar. Nu startas torken vid behov och stängs av automatiskt på kvällen.

Stefan Larsson, servicemontör på Bravida

På fem platser i fastigheten finns dessutom L-puckar som reglerar belysningen i varsitt Dali-nät. Dessa L-puckar kan styras av en R-puck som installeras i apparatdosan bakom en strömställare. Eller så kommer styrsignalen från en app.

Christin Persson, anställd på Vitsippan, trycker på surfplattan i vilorummet och ­belysningen dimras genast upp. Sovstunden är över – nu ska barnen vakna. Hade det varit dags för sagostund, hade hon valt en annan knapp för att få mysljus. Eller starkt vitt ljus för att städa.

– Systemet är väldigt smidigt och enkelt att använda, säger hon.

Även installationsarbetet var enkelt, tycker Stefan Larsson.

– Det var inga knepigheter alls när man fått kläm på uppbyggnaden. En annan fördel är att befintliga armaturer och andra prylar kan styras med en liten insats, säger han.

Nu hoppas fastighetsbolaget Trollhättans Tomt att den nya fastighetsstyrningen ska ge lägre elnota och ökad komfort. När intrimningen är klar startar utvärderingen; målet är att energiförbrukningen ska sjunka med 30 procent.

– Det var inga knepigheter alls när man fått kläm på uppbyggnaden. En annan fördel är att befintliga armaturer och andra prylar kan styras med en liten insats.

Bravida och Raybased tecknade i mars ett samarbetsavtal och ska tillsammans bygga upp en organisation för projektering, installation, service, drift och underhåll av systemet. Siktet är framför allt inställt på befintliga kommersiella byggnader.

– Vår främsta nisch är fastigheter på mellan 1 000 och 50 000 kvadratmeter, och samarbetet med Bravida är mycket viktigt för oss, säger Raybaseds vd Lars Granbom.

Bland de nya projekt som Bravida räknar på finns bland annat en industrifastighet, en kontorsbyggnad, ett äldreboende och en förskola. Det rör sig både om nyproduktion och ombyggnad.

Johan Wennberg på Bravida ser den trådlösa tekniken som ett intressant komplement till trådbundet:

– Ibland går det inte att dra tråd i en byggnad, ibland vill kunden inte betala kostnaden för att dra tråd.

Är det kontroversiellt att ni satsar på en trådlös teknik?
– Marknaden vill ha trådlöst som komplement och då gäller det för oss att hänga med i den nya tekniken. Att vi mestadels lever på tråddragning hindrar oss inte från att fylla ut vårt sortiment, och det ger oss ju ytterligare ett ben att stå på. Personligen ser jag med tillförsikt fram emot vad detta kan leda till och tycker det är både spännande och roligt att få hänga med i utvecklingen, säger Johan Wennberg.

FAKTA

Så styrs fastig­heten trådlöst

R-puck. Mäter och styr olika elkomponenter. Kan monteras bakom uttag och brytare och kommunicerar via radio med varandra och en gateway.

S-puck. Har sensorer för temperatur, fukt, rörelse, ljud, ljusstyrka och ljusfärg. Kommunicerar via radio med R-puckar.

L-puck. Gränssnitt för styrning av analoga och digitala styrdon.

Gateway. Länkar kommunikation mellan R-puckar och en lokal server som kopplar systemet till internet.