Börjar ta betalt av den som tankar el

Publicerad 31 aug 2016, 14:37

I Kalmar har det varit gratis att tanka sin elbil, men det är det slut med nu. Under hösten öppnar energibolaget Kalmar Energi sex nya laddstationer och redan nu kommer den som tankar få börja betala.

– Det är en naturlig utveckling. Hög tillgänglighet och service måste få kosta lite.

Det säger Jonas Wågenberg på Kalmar Energi.

Betalning med hjälp av Clevers lösning infördes redan i förra veckan, men det dröjer fram till årsskiftet innan alla de nya elmackarna som ska byggas är installerade. I Kalmar har det tidigare bara funnits en snabbladdare och den har haft begränsad kapacitet. Nu blir det ytterligare två snabbladdare, på Hotell Scandic och Giraffen köpcenter, där elbilar från alla märken kan ladda fullt på 20-30 minuter. Totalt tillkommer sex laddstationer, varav fyra är vad Kalmar Energi kallar semisnabba laddare som gör det möjligt att ladda fullt på en till tre timmar.

Finansiering till Elmackarna kommer från Klimatklivet, Naturskyddsverkets satsning mot klimatusläpp, och från Kalmar kommun.

I de sex nya laddstationerna kan totalt 20 fordon ladda samtidigt.