Logga in

Vårvärmen påverkar elpriset

Publicerad
6 maj 2016, 08:44

Vädret över Kristi Himmelfärdshelgen har varit ett glädjeämne för de flesta svenskar. Inte nog med att det varit varmt och skönt och nästan sommar utomhus, värmen sänkte också elpriset med ett par öre.

I kombination med den lägre energiförbrukningen när folk är lediga från arbetet, innebar det goda vädret att priset beräknas sjunka till drygt 22 öre per kilowattimme, jämfört med förra veckans 24 öre.

Det är elbolaget Bixia som gjort beräkningen och som spår att elförbrukningen i landet sjunker med 4 000 MW per timme. Men den svaga vinden gör samtidigt att mängden vindkraft-el minskar. Om så inte varit fallet hade priserna sjunkit ännu mer, enligt Bixia.

Vårvärmen lär fortsätta en bra bit in i nästa vecka och bidrar då till fortsatt lågt elpris och till att snösmältningen tar fart. Det ökar tillrinningen till de svenska vattenkraftdammarna. Under denna vecka beräknas vattenkraften svara för mer än 60 procent av den totala elproduktionen.