Logga in

Japansk mästare vässar formen i Malmö

Publicerad
12 maj 2016, 15:05

Japanska yrkeslandslaget ligger i hårdträning inför Yrkes-VM i Abu Dhabi 2017 – en 20-manna delegation är på plats på Yrkes-SM i Malmö.  Japans guldmedaljör i teleteknik fick sig en oväntad match mot Sveriges regerande mästare.

Telekommedaljören Jonas Frölander försvarade de svenska färgerna när en japansk delegation dök upp på Yrkes-SM som pågår i Malmö 11 till 13 maj. Japanerna följde med intresse en snabbtävling där sex unga elektriker i klassen Telekommunikation installerade uttag i varsin fönsterbänkskanal.

När de svenska finalisterna var färdiga, klev den japanska guldmedaljören Sho Tokumori och ville pröva sina krafter. Visst fick han det. Sveriges regerande mästare Jonas Frölander ställde upp som utmanare. Han är domare på årets Yrkes-SM och välmeriterad i tävlingssammanhang: SM-Guld på Yrkes-SM 2014 och en sjätteplacering på VM i Brasilien 2015.

”Han hade inte sett materielen förr och har inte lika stor tävlingsvana som Jonas som tävlat i VM.”

Johan Ledin, domare Elinstallation, tävlande i VM 2015. 

Efter en kort uppvärmning när japanen fick känna lite på Schneiderprodukterna gick starten. Sedan gick det undan. Kablar skalades och kopplades i rasande fart och så var det dags för ett kritiskt moment – att få fast uttagen i den korta kanalen som låg lös på ett bord. Jonas Frölander drämde till med näven, och efter några snabba smällar stod han som vinnare. Med en sluttid på 3,35 minuter slog han Sho Tokumori med 15 sekunder. När domarna kontrollmätte visade det sig dessutom att japanen råkat göra en felkoppling.
Johan Ledin, domare i grannmontern Elinstallation berömde trots det Shos insats.

– Han hade inte sett materielen förr och har inte lika stor tävlingsvana som Jonas som tävlat i VM, sa han.
Hur det gick för de sex unga medtävlande i snabbtävlingen? Jo, där fick Johan Fillman, som till vardags arbetar på Kringdata i Mora, först fick ihop sin fönsterbänkskanal. Efter 5,40 minuter höjde han händerna för att signalera att han var färdig, sjönk ihop på en stol och pustade ut.

– Jag var lite skakig och har inte jobbat så mycket med koppar, men det ju hyfsat, kommenterade han efteråt.
Fast när domarna några timmar senare presenterade resultatlistan så visade sig att han inte hamnat på första utan på fjärde plats.– Han var snabbast, men hade tyvärr felkopplat så det blev ett rejält tidstillägg, sade Joakim Carlsson, som är telekomexpert på Installatörsföretagen och en av domarna.

Vinnaren blev i stället Simon Franzen från Bravida i Linköping, som belönades med extrapoäng. Det fick även David Carlsson från Eksjö Elteam i Eksjö och Andreas Blom från Ljuva Änglas i Mariestad som blev tvåa respektive trea.

Först på fredag eftermiddag koras vinnaren i tävlingen. Innan dess ska tävlingsdeltagarna klara en snabbtävling i fibersvetsning och en större installationsuppgift med fiber- och kopparkabel såväl som trådlös kommunikation.
– Deltagarna har lite olika bakgrund och olika starka sidor, så än så länge är det svårt att säga hur de ligger till, säger domare Joakim Carlsson.