3 automationssystem att hålla koll på

Publicerad 20 maj 2016, 09:41

Smarta hem, fastighetsautomation och sakernas internet. Olika begrepp, men ­funktionalitet som handlar om att skapa och styra smarta elinstallationer. Syftet kan vara alltifrån att tända fler lampor med samma brytare till att låta realtidsdata från ­sensorer optimera drift. Här är fyra system som du som elinstallatör bör hålla koll på.

1 Yanzi Networks – svensk IoT-lösning

Sedan i somras har samhälls­konsultbolaget Tyréns haft en installation med 1 000 av det svenska IoT-bolaget Yanzis ­sensorer på sitt huvudkontor.

− I vår BIM-modell i 3D kan vi visa realtidsinformation från rummen i huset. Kunder har varit väldigt imponerade av det här. Det handlar om att kunna se elförbrukning, värme och nyttjandegrad på konferensrum med mera.

− I vår BIM-modell i 3D kan vi visa realtidsinformation från rummen i huset. Kunder har varit väldigt imponerade av det här.

Linus Malm, BIM-chef på Tyréns berättar att den första installationen nu är nedplockad.

− Vi kommer att göra en permanent ­installation med 300 sensorer och ta med oss de ­lärdomar vi fick från den första. Det här projektet har varit väldigt lyckat. Vi har lärt oss mycket och det har genererat fina konsult­uppdrag, säger Linus Malm.

Nyligen har Tyréns hjälpt Haninge kommuns fastighetsbolag Tornberget Förvaltnings AB med att installera snödjupssensorer från Yanzi. Ett webbgränssnitt skapat av B3 IT i Microsoft BI gör att fastighetsbolaget kan hålla koll på när taken behöver skottas.

FAKTA

Yanzi Networks

Startår: 2015.
Vad: Internet of Things-plattform för att utvinna data för att optimera drift av uppvärmning, ventilation med mera. Mindre utforskade användningsområden är sensorer som mäter när papperskorgar är fulla, tak ska skottas och när koldioxidhalten på ett kontor ökar.
För vem: Kommersiella fastigheter.
Pris: Snittpris för sensorerna är 300 kronor, driftkostnaden för IoT-tjänsten är 50 öre per sensor och dag enligt listpris.

 

2 KNX – driftsätt med mobilen

– KNX Web services är nästan 100 procent kompatibelt med definitionen av IoT, men vi höll på med det här innan det blev en grej i media.

Det säger Franz Kammerl, KNX Association, om att automationslösningen nu kan exportera data till och styras från webben.

I Frankfurt kom också nyheten om att ETS Inside lanseras i oktober. Det här är lättversionen av KNX programvara ETS. Med den kan installatören ge slutanvändaren rätt att ändra i efterhand. Precis som allt inom KNX ekosystem är också ETS Inside bakåtkompatibelt vilket gör att den nya funktionaliteten kan fås i en gammal KNX-anläggning.

– KNX Web services är nästan 100 procent kompatibelt med definitionen av IoT, men vi höll på med det här innan det blev en grej i media.

ETS Inside underlättar också för installatören. I dag måste KNX driftsättas från en PC med en viss skärmbredd. Med ETS Inside går det att driftsätta från en surfplatta eller smart telefon.

– Vi har testat det här med hantverkare som inte är utbildade i KNX och det har tagits emot väl, säger Joost Demarest, teknikchef på KNX Association.

FAKTA

KNX

Startår: 1993.
Vad: De flesta som installerar KNX använder tvåtrådig kabel även om systemet stödjer kommunikation via RF, Ethernet med flera.
För vem: Nyinstallation av fastighetsautomation och smarta hem.
Prisexempel: I ett räkneexempel från KNX Sweden har en KNX-installation jämförts med en traditionell installation i en villa med fyra rum och kök. Med ett fåtal smarta funktioner blev KNX-installationen för 99 700 kronor några tusenlappar billigare.

 

3 Zigbee Alliance – från batterilösa fjärrkontroller till hotell
”200 verkar vara ett ­magiskt nummer”

Mark Walters, vice vd för ­Zigbee Alliance, hävdar att den öppna standarden globalt sett står för tre fjärdedelar av all hemautomation med teknik baserad på radiosignaler. På Light + Building pushar han för batterilösa fjärrkontroller.

− Era läsare känner kanske till Philips Hue tap switch som baseras på Zigbee Lightlink. Vi kommer jobba mer med detta protokoll som gör att du kan skicka radiosignaler med den ström som alstras av att du trycker på en knapp.

− Era läsare känner kanske till Philips Hue tap switch som baseras på Zigbee Lightlink. Vi kommer jobba mer med detta protokoll.

− Tittar du på Threadgroup och andra IP-baserade system handlar det om 230 till 250 enheter. Det verkar som att 200 är ett magiskt nummer, säger Mark Walters.

Men egentligen är det ointressant, menar han, eftersom standarden används i mycket stora installationer. Till exempel Aria hotel i Las Vegas har tiotusentals Zigbee-noder.

− Rent tekniskt är de inte delar av samma nätverk, men för ägaren har det ingen praktisk betydelse. I en större villa med 300–400 enheter brukar man ansluta dem i tre till fyra separata nätverk som knyts samman med ett backbone, säger Mark Walters.

FAKTA

Zigbee Alliance

Startår: 2002.
Vad: Trådlös hem- och byggnadsautomation som bygger på mesh-nätverk, alltså ett RF-nätverk där alla noder bidrar till att distribuera signalerna.
Pris: I USA skulle en installation med 3–4 trådlösa strömbrytare, ett dörrlås och en termostat gå på 450–500 dollar (3  650–4  100 kronor). Priserna varierar en hel del, strömbrytare kostar alltifrån 20 till 150 dollar, termostater mellan 80–200 dollar.