Installationsbolag begärt i konkurs

Publicerad 28 apr 2016, 10:31

ZC Installation AB ansökte måndag den 25 april om konkurs vid Södertörns tingsrätt. Bolaget har kommit på obestånd och kan inte betala ut löner till de anställda, cirka 45 personer. Konkursförvaltaren arbetar nu för att löner ska betalas ut via statliga lönegarantin.

– Första prioritet just nu är att de anställda ska få sina löner, säger advokat Johan Bergstrand på advokatbyrån Fylgia som är konkursförvaltare.

I sin konkursansökan skriver ZC installations vd att bolaget “är på obestånd som ej är tillfälligt”. Konkursförvaltaren har upprättat ett lönegarantibeslut som skickats till länsstyrelsen, det är första steget för att den statliga lönegarantin ska kunna ge personalen den lön som skulle ha betalats ut i måndags.

– Nästa steg är att undersöka möjligheterna att upprätthålla driften under en övergångsperiod, säger Johan Bergstrand.

Vad obeståndet beror på vet inte konkursförvaltaren, förutom att den akuta orsaken var att likviditetsbrist hindrat bolaget från att betala ut lönerna.

Merpartten av bolagets 45 anställda finns i Stockholm, ett femtontal i Göteborg och några stycken finns i Östersund.

ZC Installation AB ingår i en företagsgrupp med två andra bolag men de påverkas inte av konkursen.

ZC Installation AB har vuxit snabbt. Så sent som 2012 hade bolaget 8 anställda, 2013 var det 28 och från 2014 har antalet varit cirka 45 personer.