De vann Solenergipriset 2016

Publicerad 11 apr 2016, 11:35

Västfastigheter AB och Skövde solcellspark vinner Årets anläggning när Svensk solenergi delar ut Solenergipriset 2016. Eneo Solutions får ett hedersomnämnande för sin affärsmodell som ger fastighetsägare möjlighet att hyra istället för att köpa en solcellsanläggning.

“Anläggningen visar hur en stor offentlig verksamhet kan visa vägen för ny teknik genom en målmedveten, långsiktig och politiskt förankrad satsning.”

Så inledde juryn sin motivering om varför Skövde solcellspark vinner priset som Årets anläggning 2015 när Solenergipriset delades ut i förra veckan.

Med 1 328 solcellsmoduler producerar anläggningen på Skaraborgs sjukhus en effekt av 332 kW, mest i landet. Årsproduktionen 300 000 kilowattimmar motsvarar elförsörjning av 15 villor på årsbasis.

BAE systems Hägglunds i Örnsköldsvik får med sin solcellsanläggning − Nordens största vägghängda − ett av årets hedersomnämnanden. Bright Living och Vätterhem tar de två andra.

Utmärkelsen Årets prestation handlar om utveckling och ges till exempel för forskningsresultat. Men i år handlar det istället om ett nytt sätt för fastighetsägare att investera i solceller.

“Behovet av nya affärsmodeller som förenklar för fastighetsägaren är stort när regelverket kring solcellsanläggningar på större fastigheter är allt annat än enkelt. Eneo Solutions är först i Norden med att erbjuda en modell där fastighetsägaren hyr sin anläggning.” Så skriver juryn sin motivering.

Ett andra hederomnämnande går till Hållbar utveckling väst.