Logga in

Därför tar Elinstallatören över Elfel

Publicerad
21 apr 2016, 10:13
| Uppdaterad
24 feb 2021

Med drygt 20 000 medlemmar har Facebookgruppen Elfel blivit en succé i elteknikbranschen. En stor del av oss som jobbar i branschen följer gruppen dagligen och väldigt många av er bidrar med bilder på elfel som ni hittar i jobbet och på fritiden.

När Stefan Hjerpe Mårtas och Henric Hagberg grundade gruppen för några år sedan kunde de aldrig drömma om att den skulle bli så stor. Stefan driver i dag Mårtas El i Leksand och Henric är lärare på Ållebergsgymnasiet i Falköping. Arbetet med att administrera inlägg på Elfel och acceptera nya medlemmar har de skött på fritiden. Det har kommit att ta allt mer av deras tid. Samtidigt har de grunnat på hur de skulle kunna utveckla gruppen och göra den ännu bättre. Med detta som utgångspunkt började en diskussion om ett samarbete mellan Elfel och Elinstallatören.
I och med den här tidningens utgivning presenterar vi nyheten att Elinstallatören tar över redaktörskapet för Elfel. Det innebär att Elinstallatörens journalister blir administratörer i stället för Stefan och Henric.

 Arbetet med att administrera inlägg på Elfel och acceptera nya medlemmar har de skött på fritiden. Det har kommit att ta allt mer av deras tid. Samtidigt har de grunnat på hur de skulle kunna utveckla gruppen och göra den ännu bättre. 

Varför är vi på Elinstallatören då intresserade av Elfel? Vi borde väl fokusera på det som är elrätt i stället, kanske någon undrar. Till att börja med är Elfel en digital variant av Månadens fynd, en avdelning i tidningen där ni läsare skickade in bilder på tokiga elinstallationer. Många läsare tyckte att Månadens fynd var den bästa avdelningen i tidningen. Nu får vi en modern variant av
Månadens fynd och det känns väldigt rätt.

Elteknikbranschen präglas i hög grad av teknikintresse och yrkesstolthet. En bild på en estetiskt ful elinstallation kan vålla lika många kommenterar på Elfel som en bild på en elinstallation som brister i elsäkerhet och är farlig. Ni som är ute och jobbar som elektriker möter fulel i stort sett varje dag. Det är hemmafixande och arbeten som gjorts av obehörig personal.
”Det finns väldigt mycket fulel därute, allting är långtifrån elrätt. Där har Elfel en viktig roll”, som Henric Hagberg uttrycker det.
För att göra rätt måste man veta vad som är fel. Det gäller naturligtvis elinstallationer också. Vi har frågat några i branschen varför de följer Elfel. Vi tänker inte ändra på det som gjort Elfel framgångsrik. Gruppen ska fortsätta att vara ett forum med bilder på elfel. Den ska definitivt inte erbjuda en möjlighet för konsumenter att gratis få råd av en elektriker hur en installation ska göras. 

Gruppen ska fortsätta att vara ett forum med bilder på elfel. Den ska definitivt inte erbjuda en möjlighet för konsumenter att gratis få råd av en elektriker hur en installation ska göras.

Det vi vill lägga till är att då och då publicera artiklar som kretsar kring elsäkerhet och arbetsmiljö. Det har vi märkt att Elfels publik uppskattar. Framöver hoppas vi att bilder från Elfel ska kunna användas under utbildningen till elektriker. Det gör Henric redan i dag på sin skola och det borde kunna bedrivas på bredare front. Kanske satsar vi också framöver på seminarium som kretsar kring elsäkerhet. Men det är ni läsare som avgör det. Fördelen med sociala medier är ju att det snabbt märks vad som gillas och inte. Elinstallatören + Elfel = helrätt, hoppas att ni gillar det!

Henrik Nygård, chefredaktör och ansvarig utgivare