Här är elbolaget som flyttar in på Ikea

Publicerad 10 mar 2016, 13:36 | Uppdaterad 24 feb 2021

Jönköping Energi flyttar in i en nybyggd lägenhet på Ikea i Jönköping. Här kan varuhusbesökare få råd om energi och hållbarhet i hemmet.

– Energibolagen är viktiga aktörer för att klara Sveriges klimatmål, och vi vill vara med och bidra, säger Jessica Alaniesse Karlsson, som är kommunikationschef på Jönköping Energi.

Hon leder samarbetsprojektet där energibolaget flyttar in i en 55 kvadratmeters lägenhet på Ikea-varuhuset på A6-området i Jönköping. Under fyra veckor kan besökarna slå sig ner i soffan i vardagsrummet och diskutera med Jönköping Energis experter.

– Responsen var positiv när vi startade i tisdags. Några personer hade faktiskt tagit sig till Ikea enkom för att prata stadsnät med oss, säger Jessica Alaniesse Karlsson.

Stadsnät och bredband är den här veckans huvudtema. Nästa vecka ligger fokus på fjärrvärme, därefter el och egenproduktion och till sist blir det en skolvecka för barn och ungdomar. Rådgivarna finns på plats på tisdagar och torsdagar, och diskussioner om energi och hållbarhet är välkomna under hela perioden.

”Några personer hade faktiskt tagit sig till Ikea enkom för att prata stadsnät med oss”
Jessica Alaniesse Karlsson, projektledare på Jönköping Energi

Att spara energi genom att mäta och styra olika funktioner i hemmet tror Jessica Alaniesse Karlsson kommer att bli allt vanligare i framtiden. Belysning och temperatur till exempel.

– Teknikintresserade och händiga personer gör det här redan idag, och inom en snar framtid tror jag att vi via tjänsteleverantörer kommer att kunna erbjuda paketlösningar. Ungefär på samma sätt som Ikea erbjuder solcellspaket i andra länder, säger hon.

Jönköpingsprojektet är inspirerat av ett samarbete mellan Mälarenergi och Ikea i Västerås som har pågått i flera år.