Logga in

“Hantverket spelar en central roll”

Publicerad
14 mar 2016, 14:21

Digital, individuellt och uppkopplad, det är ledorden för världens största elmässa Light + Building i Frankfurt som startar idag. Men hur ska installatören ta plats när alltmer kan göras med konsumentelektronik.

Flera frågor om vem som ska sköta digitaliseringen av hemmen, det fick Lothar Hellman, ordförande för Zveh − den tyska mostvarigheten till Installatörsföretagen − på presskonferensen som öppnade världen största elmässa i Frankfurt idag.

För digitalisering, smarta hem och smart ljus var i fokus för alla öppningstalare. På mässan finns ett så kallat “E-haus” som Elinstallatören givetvis kommer undersöka närmare. Det handlar om det digitala huset − 100 kvadrameter som kan ta vara på användargenererad el och ge komfort och säkerhet åt de boende, ett smart hem i alla aspekter. Och vad gör elinstallatörerna när allt mer av den digitaliseringen sköts via ethernetkablar eller trådlösa nätverk, olika varianter av den frågan ställde flera av de församlade journalisterna till Lothar Hellman.

− Vi har småföretag som själva byggt smarta hus och använder de som referensobjekt för att visa sina kunder. Och vi satsar alltmer på utbildning, säger Lothar Hellman, ordförande för Zveh.

Du behöver inte en elektriker för att sätta in en ethernetkabel invänder en engelsk journalist.

− Vår kompetens behövs för att det smarta huset ska fungera. Men för att kunna ta den marknaden behöver våra företag, både stora och små, omsätta idéerna om det smarta uppkopplade huset i sina medarbetare huvuden. Allt handlar om kompetens och stora vidareutbildningsinsatser behövs, säger Lothar Hellman.

Han får medhåll även från elteknikindustriförbundet Zvei:s ordförande Michael Ziesemer.

− Hantverket spelar en central roll för framtidens teknik. Det handlar om utbyggnad av teknik som gör att vi ska klara energiomställningen med installationer av energilagring, laddinfrastruktur och för att e-mobilitet ska bli verklighet, säger Michael Ziesemer.