Han blir Installatörsföretagens nya elsäkerhetsexpert

Publicerad 1 mar 2016, 09:41

Hallå där – Fredrik Sjödin, överinspektör på Elsäkerhetsverket, som i augusti blir elsäkerhetsexpert på Installatörsföretagen.

Vad är det första du sätter tänderna i på nya jobbet?

– Den mest akuta frågan är den nya elsäkerhetslagen, som ska träda i kraft vid årsskiftet. Men jag hoppas det skjuts fram ett halvår för det är mycket som ska på plats: hela regelverket, föreskrifter, allmänna råd och register som företag ska kunna anmäla sig till. Det är mycket it-teknik och gudarna ska veta att det kan ta tid att få till, säger Fredrik Sjödin.

På twitter presenterar du dig som ”Överinspektör på Elsäkerhetsverket. Har kallats En korrumperad, oduglig politruk.” Hur kommer det sig?

Vad har du för bakgrund?

– Jag är uppvuxen i en elinstallatörsfamilj och har sedan barnsben sprungit i mina föräldrars elfirma och butik i Örnsköldsvik. Som vuxen har jag jobbat som installatör i många år och som elansvarig och avdelningschef på Metsä Board i Husum. De senaste sju åren har jag varit överinspektör på Elsäkerhetsverket. Elsäkerhet ligger mig varmt och hjärtat, säger Fredrik Sjödin.

Några fler hjärtefrågor?

– Efter att ha jobbat på en myndighet i många år ser jag rättssäkerhet som en hjärtefråga. Alla ska kunna lita på att myndighetsutövandet inte är orättvist eller korrupt och att man får valuta för skattepengarna, säger Fredrik Sjödin.

Största utmaningen inom elsäkerhet?

– Min erfarenhet är att det handlar mycket om beteenden. De flesta vet hur man ska göra, men det är ändå vanligt att folk genar i kurvorna. Orsaken kan vara tidspress eller en kultur där det anses jobbigt och dyrt att följa regelverket. Ibland kan det finnas kunskapsluckor också, men de är lätta att åtgärda. Att ändra beteenden är mycket svårare, säger Fredrik Sjödin.

På twitter presenterar du dig som ”Överinspektör på Elsäkerhetsverket. Har kallats En korrumperad, oduglig politruk.” Hur kommer det sig?

– Det är ett privat twitterkonto, och den där presentationen är lite på skoj. Bakgrunden är ett tillsynsärende där den andra parten inte var helt nöjd och han beskrev mig så på sin blogg, säger Fredrik Sjödin.