Logga in

“Du kan installera från en smartphone”

Publicerad
15 mar 2016, 10:26

En lättversion utan certifiering, som kan installeras från en smartphone, och som ger slutanvändaren möjlighet att själv påverka installationen. Det är en av de tre nyheter som presenterades av KNX i går på Light+Building-mässan i Frankfurt.

ETS Inside heter den lättversion av KNX som presenterades i går på Light + Building i Frankfurt, men som lanseras först i oktober i år.

Dagens KNX-system kräver PC, och den måste dessutom ha en specificerad bredd på skärmen. Det här ändras också i den nedbantade versionen av KNX.

− Den här versionen handlar om att komma bort från de krav som finns på ETS-proffset. Eftersom ETS Inside är anpassat för smarta telefoner kan du göra en installation i ett mindre projekt från antingen telefon eller surfplatta, säger Joost Demarest, teknisk chef på KNX Association.

Den lättare versionen hanterar som mest 255 enheter i en installation vilket räcker gott och väl till de flesta projekt. Det räcker med att en enhet har ETS Inside installerat för att man ska kunna använda funktionen.

− Hittills finns bara ett fåtal produkter för ETS Inside, men eftersom all funktionalitet är bakåtkompatibel räcker det med att den lättare installationen finns på en enhet för att ett helt system ska kunna ta del av den nya funktionaliteten, säger Joost Demarest.

Flera andra fördelar framhölls på presskonferensen:

− En är att installationen kan låsas upp av en installatör vilket ger slutkunden kontroll över vissa parametrar. Kunden kan styra och ändra dem utan att installatören måste vara närvarande, säger Joost Demarest.