Så slipper kyrkan mögel och skadedjur

Publicerad 9 feb 2016, 07:39

Många av Sveriges gamla kyrkor är kulturhistoriskt värdefulla, men hotade av mögel och skadedjur. En smart ­klimatstyrning, baserad på luftfuktigheten i kyrkan, råder bot på problemen. Elektrikern Kalle Söder har just installerat ett sådant i Norrsunda utanför Märsta.

Kalle Söder är elektriker på Roslagens Styr Installation i Norrtälje och numera något av en expert på medeltida kyrkor. Han har installerat smart klimatstyrning i ett antal kyrkor runtom i Roslagen, ett arbete som innehåller sina högst speciella utmaningar. Elinstallatören möter honom i Norrsunda Kyrka utanför Märsta där han just är i färd med att färdigställa sin senaste kyrkoinstallation.

– Det är kul att jobba i historisk miljö och att möta den engagerade personalen hos kyrkan. Jag har fått mig många intressanta berättelser till livs av kyrkovaktmästare och andra, berättar Kalle.

Norrsunda Kyrka är en av de äldre i landet. En del byggdes redan på 1100-talet. Trehundra år senare utvidgades kyrkan och fick vackra takmålningar och annan medeltida utsmyckning. Den är alltså en av de där kulturskatterna runtom i landet som kräver särskild omvårdnad och hänsyn.

– Det får inte bli för fuktigt i kyrkan och uppvärmningen måste styras med försiktighet och noggrannhet, berättar Stefan Hjort, fastighetsansvarig på Märsta Pastorat.

– Det får inte bli för fuktigt i kyrkan och uppvärmningen måste styras med försiktighet och noggrannhet.
Stefan Hjort, fastighetsansvarig på Märsta Pastorat

– Strimmig trägnagare hade vi tidigare problem med här i kyrkan, men det löstes genom bättre kontroll på luftfuktigheten. Nu vill vi prova ett bättre system för att styra klimatet i våra kyrkor, så därför har vi gett Roslagens Styr Installation i uppdrag att installera CC Kyrka här, fortsätter Stefan. CC Kyrka är ett svenskt styrsystem som finns i cirka trehundra kyrkor runtom i landet och som fått goda betyg när Stefan hört sig för bland kolleger i Kyrko-Sverige.

Det tidigare styrsystemet i Norrsunda sattes in 2004. Det var modemstyrt och därmed inte riktigt tillförlitligt i samband med strömavbrott. Systemet klarade inte heller av att koordinera värmeproduktionen i ett stort ­konvektoraggregat med värmen i kyrk­bänkarna, det hände ibland att säkringarna på 50 Ampere löste ut.

– Samstyrningen är inget problem för CC Kyrka, lovar Kalle Söder. Det nya systemet håller reda på hur mycket ström anläggningen klarar och ser till att inte den nivån överskrids. Det är också väldigt smart när det gäller styrningen av värmen inför olika händelser i kyrkan, förklarar han.

– Det nya systemet håller reda på hur mycket ström anläggningen klarar och ser till att inte den nivån överskrids. Det är också väldigt smart när det gäller styrningen av värmen inför olika händelser i kyrkan.
Kalle Söder

– Med systemets kalenderfunktion lägger du in olika evenemang i kyrkan och ­bestämmer vilken temperatur som ska råda när and­akten, dopet eller vad det nu kan vara ska börja. Skulle då värmekurvan inte riktigt räcka till så ­justeras den automatiskt inför nästa ­evenemang, säger Kalle.

Kalenderfunktionen i CC Kyrka kan skötas från dator eller via en app i mobilen. Via den styrs de olika funktioner som systemet hanterar – uppvärmning, belysning, låsstyrning och klockringning. I appen kan användaren också se anläggningens status, temperatur och luftfuktighet i kyrkan och inlagda bokningar.

– Att vi kan styra alla funktioner på det här sättet innebär många inbesparade bilresor för kyrkvaktmästaren och rejäla energibesparingar som följd av att temperaturen i kyrkan så enkelt kan sänkas när den inte används, förklarar Stefan Hjort.

– Men det går förstås också att styra värmen manuellt från skåpet i sakristian. Det kan vara praktiskt vid aktiviteter som ligger utanför de förbokade evenemangen, påpekar Kalle Söder.

– Men det går förstås också att styra värmen manuellt från skåpet i sakristian. Det kan vara praktiskt vid aktiviteter som ligger utanför de förbokade evenemangen.

Installationen av ett sådant här system tar ­Kalle tre–fyra dagar. Mycket beroende på hur det ser ut med installationsvägarna. I Norr­sunda är det metertjocka stenväggar här och var och en interiör som inte tillåter några brutalare ingrepp.

– Ofta finns ett tidigare system installerat och då kan jag kanske återanvända kabel­dragning från det. I andra fall kan en trådlös installation vara lösningen

– Det finns trådlösa givare och som drivs med batteri och som larmar i god tid innan batteriet behöver bytas ut, säger Kalle.

I Norrsunda Kyrka har Kalle monterat fyra givare. Vid orgeln finns en givare för både temperatur och luftfuktighet, liksom i sakristian.

I kyrkorummet finn temperaturgivare vid ingången och en givare för komfortvärmen i kyrkbänkarna. Dessutom finns förstås också temperatur- och luftfuktighetsgivare utomhus.

– Den här uppsättningen räcker normalt för en kyrka i det här formatet, men ibland finns det andra utrymmen som också behöver kontrolleras, som linneförråd och liknande.

– Den här uppsättningen räcker normalt för en kyrka i det här formatet, men ibland finns det andra utrymmen som också behöver kontrolleras, som linneförråd och liknande.

Luftfuktigheten är ofta viktigare än värmen i kyrkobyggnader så den är ofta första prioritet i styrningen. Det är något som rekommenderas av experter inom Mögelforskning, bland annat. CC Kyrka sänker i sådana fall temperaturen till önskad fuktighetsnivå när kyrkan inte har några besökare och ser till att den relativa ­fuktigheten hålls under skadliga nivåer.

När sedan kyrkan ska användas höjs temperaturen till önskad temperatur vid förrättningen, men inte mer.

– Det här systemet är verkligen lätt att ­kommunicera med, anser Kalle Söder.

Han beskriver systemet som en vanlig DUC med intelligenta kommunikations­gränssnitt. Informationen om driften är tillgänglig både i skåpet och via dator ­eller mobilapp. Kalle rekommenderar att lägga ­kommunikationen till systemet via GSM, ­såvida inte tjocka stenväggar i kyrkan ­förhindrar det.

CC Kyrka är baserat på KTC Scada, ett av de ledande driftövervakningssystemen på marknaden, så det kan kommunicera med kyrkans reglerutrustning via OPC-teknik. Det innebär att det kan anslutas till anläggningar med en mängd olika protokoll, som BACnet, Modbus, KNX och Modbus. CC Kyrka är utvecklat av Göteborgsföretaget Jeff Electronics.