“Blir lika självklart som AC i bilen”

Publicerad 23 feb 2016, 11:44

Myresjöhus kommer erbjuda paketpris på smarta hem med teknik från Lunda-baserade Compare-IT. Med funktionalitet förprogrammerad i centralen ska elektrikern inte behöva programmera.

– Diskussioner om Smarta hem har pågått i 15 år, men framförallt KNX-lösningar har blivit väldigt dyra och krävt programmeringskompetens. Förra året så fick jag nya paketerade lösningar presenterade för mig. Av tre-fyra alternativ så kom vi fram till att Compare-IT var den enklaste och mest prisvärda.

Det säger Stefan Eklund produktansvarig för Myresjöhus till Elinstallatören. Hustillverkaren drar under våren igång sin försäljning av paketlösningar för smarta hem. Även om priserna inte är satta än så tror Stefan Eklund att bas-funktionalitet som fokuserar på automation av larm och avstängning av el och vatten kommer kosta max 20 000 kronor.

– Jag tror att köparna kommer börja med bas-paketet men sedan uppgradera till något av de två komfortpaketen som kommer kosta någonstans mellan 35-40 000 och 50-55 000 kronor.

”Ifall du skulle få en vattenskada så har systemet stängt av huvudinflödet av vatten i huset. Blir det en brand så sätter automatiskt all innebelysning igång och blir det inbrott så tänds all utebelysning.”

Stefan Eklund, produktansvarig Myresjöhus. 

Hemautomation utgör fortfarande en låg andel av marknaden för nyinstallationer, men efterfrågan från kunderna ökar. Senast i förra veckan var det en man i Helsingborg som hade som krav att huset skulle vara smart, berättar Stefan Eklund. Men prispressen är hård och husköparna har många val att ta ställning till, från kök och badrumsinredning till vilket material de ska ha på golven. Så när Myresjöhus nu lanserar sina smarthem-paket så är det ingen slump att trygghetsfunktionerna ligger med i baspaketet och att belysningsstyrning hamnar i den övre prisklassen.

– Vi vet att det är kvinnorna som i hög grad fattar besluten om inredning och de är inte särskilt imponerade av smarta lösningar. Däremot är de fokuserade på trygghet och därför har vi med det här med larm och avstängning av el och vatten.

När husägaren larmar på stänger systemet automatiskt av el men också vatten efter att några timmar gått och disk- och tvättmaskin har stannat.

– Ifall du skulle få en vattenskada så har systemet stängt av huvudinflödet av vatten i huset. Blir det en brand så sätter automatiskt all innebelysning igång och blir det inbrott så tänds all utebelysning, säger Stefan Eklund.

Lösningen heter Nordic System och kommer från Lundabaserade Compare-IT. Genom att använda elcentraler med förprogrammerad funktionalitet ska elinstallationen bli enkel för alla elektriker och någon programmering kommer inte behövas.

En annan ambition med enkelheten är att systemet ska vara lätt att inneha över tid, även om villan skulle byta ägare. Då ska det gå lätt att återställa till ett grundläge.

– Vår vision är att alla hus skall vara smarta och samarbetet med Myresjöhus är en viktig del på den vägen, säger Martin Strandqvist, vd på Compare-IT.

Enligt Compare-IT kommer alla hem i framtiden att vara smarta.

– Det kommer bli lika självklart som att ha luftkonditionering i bilen idag, säger Martin Strandqvist.