Logga in

Ägarlett installationsbolag vann totalentreprenad

Publicerad
29 feb 2016, 11:22

Elias Syd vann totalentreprenaden för installationer i ett nytt 20-våningshus som ska uppföras i Arenastaden i Växjö. “Jag tror att beställaren såg en fördel i att vi är ett ägarlett företag, vid sidan av att vi levererade genomarbetade anbudsförslag på utsatt tid”.

Installationsarbetena på Växjös nya 20-våningshus i Arenastaden är värda 40-miljoner kronor. Elias Syd vann totalentreprenaden i projektet som utvändigt är ett spektakulärt bygge men invändigt handlar det om installationer av kontor, bostäder och lokaler.

– Utmaningen ligger inte i själva installationerna utan att vi med en totalentreprenad får sköta logistiken helt själva, så den biten blir oerhört viktig, säger Elias Syds vice vd Ingmar Eliasson.

När byggnaden är klar ska de 37 000 kvadratmetrarna innehålla ett fristående gymnasium i bottenvåningen, en våning med träningslokaler och spa, O’learys ska ha tio bowlingbanor med restaurang, det blir 4000 kvadratmeter kontor, 260 lägenheter och i toppen av byggnaden en skybar.

Elkonsult blir den enda underentreprenaden, övriga installationskompetenser finns inom Elias Syd.

Anbudsfasen började i somras och för Elias Syd är det här en stor order, men inte den största som bolaget tagit hem. Ingmar Eliasson tror att valet av bolaget kan ha påverkats av dess fristående roll.

– Beställaren uttryckte att han såg en fördel att det fanns ett ägarlett företag som kunde tävla med de stora koncernerna. Vi hade också ett väl genomarbetat anbud och vi var måna om att leverera våra förslag på utsatt tid och lade oss vinn om att beställaren skulle förstå vad vi ville få fram i förslaget, säger Ingmar Eliasson.

Tillsammans med det 22 våningar höga hotell som också beviljats bygglov i Arenastaden i Växjö kommer 20-våningsskrapan med sina 67 meter bli högre än Växjös hittills högsta byggnad domkyrkan, som mäter 63 meter. Elias Syd har börjat med sin projektering och när bygget är i full gång kommer det sysselsätta 15-20 personer från företaget. Klar ska byggnaden vara till semestrarna år 2018.