Logga in

Smart hem bus-enkelt

Publicerad
5 jan 2016, 13:55

Ett ålagille blev upprinnelsen till att Tor Gyllerup på IA Eltjänst i Åhus tog steget från traditionell villainstallation till att installera teknik för smarta hem. Första projektet var utmanande – en villa på 360 kvadratmeter, men Tor, som saknade förkunskaper om programmering och erfarenhet av att installera bus-system, gick iland med projektet.

När Tor Gyllerup på IA Eltjänst i Åhus blev bjuden på ålagille i ett hus med en smart elinstallation blev han riktigt intresserad. Han hade funderat på det här med smarta hem-lösningar förut, men tyckt att det verkade lite väl bökigt att installera och att lära sig programmera KNX eller liknande. Men på ålagillet kom han i kontakt med en annan och enklare lösning och fick lust att testa tekniken.

– Jag hade en stor villainstallation på gång hos en kund med höga anspråk på komfort och funktionalitet så jag erbjöd honom en pilotinstallation och han nappade på det, berättar Tor.

Villan var på hela 360 kvadratmeter, men installationen som Tor erbjöd kunden var ganska ”basic”. Styrning av belysning och värme via en bus-slinga och larm i en annan, samt förberedelser för senare installation av markisstyrning var det som ingick i ”paketet”.

 – Jag hade en stor villainstallation på gång hos en kund med höga anspråk på komfort och funktionalitet så jag erbjöd honom en pilotinstallation och han nappade på det.

Tor Gyllerup, IA Eltjänst, Åhus

Systemet som Tor använde sig av kommer från Carlo Gavazzi i Italien och är deras smarta hem-lösning. Det bygger i likhet med KNX på en bus-slinga med endast två trådar som överför signalerna mellan deltagarna, kombinerat med kraftmatning till de olika brukarna i huset.

Dessutom strömförsörjs sensorer, knappar med mera av bus-slingan. Bus-ledning och kraft kan läggas i samma installationsrör, givet att kablarna håller samma isolationsklass. Tillverkaren rekommenderar dock att man lägger bus och kraft i separata rör vid nyinstallationer för mindre kabeldragning.

– Alla deltagare i vårt system är förprogrammerade från fabrik och försedda med fasta SIN-adresser, berättar Mikael Astrén på Carlo Gavazzi. Det går att hänga på upp till 250 deltagare per bus-slinga och ledningarna kan vara flera kilometer långa – om så skulle behövas.

– Alla deltagare i vårt system är förprogrammerade från fabrik och försedda med fasta SIN-adresser.

Mikael Astrén, Carlo Gavazzi

När systemet är installerat scannas alla deltagare via elinstallatörens PC. Sedan kan de olika funktionerna programmeras in för var och en av deltagarna.

– Jag satte mig med PC:n och läste på hur programmeringen skulle gå till och fick det att fungera med en gång, säger Tor Gyllerup. Mikael Astrén framhåller att Carlo Gavazzi erbjuder fri programvara och utbildning till dem som vill komma i gång med företagets smarta hem-lösning.

 – Jag satte mig med PC:n och läste på hur programmeringen skulle gå till och fick det att fungera med en gång.

– Vi har valt att ta fram en egen systemlösning istället för att köra med KNX och liknande. Vår teknik bygger på protokollet Dupline som är en beprövad lösning för automation och har all logik samlad i controllern. Med vår lösning tror vi att vi hittat ett system som är enklare att installera, för den som vill komma igång med smarta hem-installationer.

– Kabeldragningen är inte heller så komplicerad. Vårt system kan hantera alla typer av nätverkstopologier och du kan kombinera olika topologier med varandra.

I centralen hos Tor Gyllerups kund sitter två bus-kopplare, eftersom larmet ligger på en egen slinga; en webbserver för åtkomst via WiFi; och enheter som är utgångar för dimmers eller relän. Det går att ha upp till fyra funktioner på varje utgångsrelä och den elektriska förbindelsen mellan enheterna sker via ett inbyggt gränssnitt, så det är bara att montera dem på DIN-skenan och jacka i dem i varandra.

– Det krävdes lite mer tankemöda än vid en traditionell installation för att få ihop rördragningen. Särskilt vid centralen där det är massor av rör som ska in, förklarar Tor Gyllerup. Det här gjorde att det tog några timmar extra att göra installationen, men å andra sidan får ­kunden en installation med mycket större ­möjligheter än en traditionell, menar han.

 – Det krävdes lite mer tankemöda än vid en traditionell installation för att få ihop rördragningen. Särskilt vid centralen där det är massor av rör som ska i.

– Folk vill ju kunna styra mer och mer i huset så det här tror jag är ett bra alternativ att erbjuda kunder som är intresserade. Det är faktiskt så att kunden själv kan göra ändringar i funktionerna om han eller hon är tillräckligt intresserad, säger Tor.

Villans ”basinstallation” omfattar tändning och släckning av belysning, individuellt eller i grupper och skymningsrelä för utomhusbelysningen. En smart detalj är att den översta brunnen i alla eluttag under fönster också är styrd så att lampor i fönstren också ska kunna dimmras eller styras via timer.

Tanken är att Tor ska sätta scenarier för belysning och vissa uttag, men han vill att familjen som bor i villan ska bli lite mer inbodda först. Än så länge finns bara ett ”borta”-scenario som är tänkt att användas när huset ska stå tomt i samband med resor och liknande.

– Sedan har vi lagt in styrningen av golvvärmen från en enda knapp som styr samtliga slingor i huset. Det var så familjen ville ha det, även om det kanske inte är en helt optimal lösning ur energisynpunkt, menar Tor Gyllerup.

 – Markisstyrningen kommer att styras med hjälp av en vädercentral som vi sätter på taket. Den ska ge data om vind och sol i tre olika väderstreck.

Larmsystemet med inbrottslarm och rökgaslarm ligger på en egen bus-slinga. Det inkluderar också passagekontroll via kodlås i ytterdörrarna.

– Markisstyrningen kommer att styras med hjälp av en vädercentral som vi sätter på taket. Den ska ge data om vind och sol i tre olika väderstreck och sätts samman med komponenter i Carlo Gavazzis system. Tor tänker utnyttja data från vädercentralen för att också påverka styrningen av värmesystemet som här är vattenburen golvvärme.

Tor Gyllerups första smarta hem-kund är väldigt nöjd med resultatet och nu drar IA Eltjänst i gång med nästa projekt. Det blir ett lite mindre – en installation på frimurarlogen i Kristianstad, där kunden vill ha modern belysningsstyrning.

– Det känns fint att ha hittat en teknisk lösning som vi kan erbjuda till kunder som efterfrågar mer komfort och funktionalitet i hemmet och som har råd att betala lite extra för att få det, konstaterar Tor.