Ljusbilder för el till Afrika

Publicerad 21 jan 2016, 12:00

Måla med ljus och ge barn i utvecklingsländer i Afrika tillgång till solenergilampor. Så vill energibolagen att vi ska fira Elens dag den 23 januari.

Branschföreningen Svensk Energi som organiserar 380 bolag i energibranschen har tagit initiativ till temadagen Elens dag som avfiras nu på lördag den 23 januari.

I samband med högtiden uppmanas allmänheten att ta bilder med ljusspår, genom att använda en ficklampa och kamera med lång slutartid. För varje bild som läggs upp  i sociala medier och taggas #Getglowing2016 skänks 50 kronor till välgörenhetsorganisationen Givewatts som arbetar för att barn i Afrika ska få tillgång till solenergilampor som ger möjlighet till läxläsning. Enligt organisationen saknar 1,3 miljarder människor tillgång till el idag.

Den som vill ta en light painting-bild behöver en kamera med lång slutartid och helst ett stativ eller något att ställa kameran på, det måste vara mörkt för att bli snyggt och den som målar med ljus bör ha mörka kläder för att synas så lite som möjligt och istället ge plats åt ljusmålningen.

Den 23 januari är officiellt instiftad och registrerad som Elens dag sedan 2014.