Logga in

Tömde nästan hela Europalagret

Publicerad
6 nov 2015, 13:20

Med 68 000 kvadratmeter är Rustas nya lager utanför Norrköping en riktig koloss. Att installera el i byggnaden innebar en ny erfarenhet för kollegorna Martin Wass och Fredrik Kling från Caverion El i Östergötland. Väggar och tak fanns redan på plats och elinstallationerna hade kommit långt när väl golvet började gjutas.

Martin Wass, Caverions ledande montör på projektet, liknar konstruktionen vid ett plintbygge.

– Fyra pålar slogs ner i hörnen och kring dem gjöts sedan rejäla fundament. Golvet, som kom på plats sist i konstruktionen, ligger och flyter på en platta. Det är ungefär som att bygga på plintar, fast mycket, mycket större än vad du är van vid, förklarar Martin Wass.

I september 2014 började Caverion med elinstallationerna och i oktober hade Martin Wass och hans kollegor lagt ner 11 000 meter markrör och under våren fick de upp 3 500 meter kabelstege och 10 000 meter belysningsskena med 2 700 armaturer. På skenan sitter dessutom 5 000 meter trådstege monterat. 

– Vi installerar kraft, belysning och brandlarm. Vi tar emot 10 kV som vi transformerar ner till lågspänning och drar ut till ett tjugotal fördelningscentraler för utgående grupper och vi har monterat cirka 600 meter Canalisskena med 400 ampere, berättar Martin Wass.

Det är högt i tak och därför har en viktig del i installationsarbetet varit att anpassa så att kopplingar är lättillgängliga och monterade på en sådan höjd att det underlättar framtida servicearbeten. Eftersom Caverion har totalentreprenaden har Martin Wass och hans kollegor möjlighet att justera ritningarna allt eftersom projektet fortskrider.

Som exempel nämner han att strömskenan hade en dimension som inte fanns tillgänglig med trådstege, så där har de själva fått hitta på en konstruktion som fungerar. Ett annat exempel är de 8 000 vajrar som håller upp armaturen i belysningsskenan.

– Man får vara lite ”Oppfinnar-Jocke” för att lösa visa saker, säger Fredrik Kling.

När så här stora volymer av material ska skickas från olika leverantörer uppstår det förstås emellanåt flaskhalsar som bromsar in projektet.

När det gäller vissa material så har våra beställningar i princip tömt Europalagret. När all belysningsskena fanns på plats körde vi för fullt under tio veckor för att få upp allt i taket. Vi hade tolv liftar i gång samtidigt. Då armaturerna kom kunde vi skapa lite rotation så att vissa montörer kunde gå tillbaka och få upp dem på skenan.
Fredrik Kling

Inne på lagret sitter armaturer som är T5-lysrör med 2x80W. All armatur har Dali-styrning som gör att zoner där ingen aktivitet pågår droppar ner till tio procents belysning. När personalen kliver in i ett pallställ stiger belysningen till max just där. 

Även utomhusbelysningen på parkering och fasader ingår i uppdraget. Det innabar bland annat att 20 stycken 18-meters master skulle resas. Var och en med tre stycken 400W högtrycksnatrium. Dessutom ska ett fyrtiotal master på åtta meter upp på parkeringarna.

Fredrik Kling har ansvaret för installationerna på de 2 500 kvadratmeter som är kontor och omklädningsrum. Det är något av ett bygge i bygget. Rusta räknar med att ha cirka 300 personer anställda på lagret och med tanke på att stora delar av själva hanteringen på lagerhyllorna görs med hjälp av robotar så kommer många i personalen att arbeta i kontorsdelen.

Nu har lagerhyllorna börjat komma på plats. De påminner om ett stort mekano i blått och gult. Rusta har bråttom att snabbt komma in och börja registrera upp alla pallplatser i sitt nya datasystem.

– Rusta förstår ändå att vi måste få utrymme att göra ett bra jobb och det handlar även om säkerhet för vår personal. Vi kan inte slå på centralerna utan att göra ordentliga funktionstester, säger Martin Wass.

För tillfället har Martin Wass 17 montörer på plats och under de mest hektiska faserna kommer det finnas så många som 25 personer på projektet. Vissa av dem lånas in från Caverion i Nyköping.

Det sista som sker för Caverions del är att driftsätta brandlarmet.

– Sedan är det möjligt att någon av oss kommer att få gå här under oktober för att justera inomhusbelysning också, men det känns som om projektet håller tidsplanen, säger Martin Wass.