Logga in

Slitna sladdar och livsfarligt hemmafix

Publicerad
17 nov 2015, 09:42

Elfarliga lampor är vardagsmat i näthandeln mellan privatpersoner. Men en del av faran beror inte på gammal och sliten materiel utan på farligt hemmapul.

Telefonintervjuer med 250 personer som sålde lampor via radannonser på köp- och säljsajten Blocket avslöjar att hälften av produkterna var elfarliga och en femtedel av säljarna dessutom själva mixtrat med lampan. Intervjuerna är del av en undersökning från Elektriska Installatörsorganisationen, EIO.

Många av lamporna som säljs på Blocket såg sin ljusaste tid på 60- och 70-talet, decennium med mycket lägre elsäkerhetskrav. Ojordade stickproppar av typ 0 är vanligt förekommande på lampor som säljs på Blocket trots att sådana inte sålts i butik sedan 1996.

– Som konsument är det viktigt att förstå att eldragningar är en färskvara som måste ses över med jämna mellanrum. Ett enkelt sätt är att granska sladd och stickpropp, säger Joakim Grafström, elsäkerhetsexpert på EIO.

I undersökningen framkom också att det är relativt vanligt med lampor som har fler än ett fel, vilket också kan betyda ökad brandrisk. Ett exempel är kombinationen ojordad lampa med metalldelar och dåligt isolerad sladd. Är sladden missfärgad eller spröd är det ofta ett tecken på att isoleringens bäst före-datum har gått ut. Får en sådan sladd kontakt med metalldelarna kan det spänningssätta lampan.

En av fem svarande uppger att de själva gjort ändringar, till exempel att de bytt sladd eller stickpropps.Om en ojordad lampa försetts med en jordad stickpropp kan den vara farlig att använda.

– Precis som slitage kan felaktigt gjorda ingrepp göra lampan livsfarlig. Och när man gör egna ändringar på en lampa behöver även märkningen uppdateras, det skydd som utlovas kanske inte längre finns kvar, säger Joakim Grafström.

Positivt är att de som uppgeratt de bytt ut all el på lampan i hög utsträckning också säger att de tog professionell hjälp för jobbet.