Fortfarande felaktiga råd om el i bygghandeln

Publicerad 21 okt 2015, 11:39

Elektriska Installatörsorganisationen har för tredje året i rad undersökt hur bygghandeln informerar kunderna i anslutning till produkter som kräver behörighet. Resultatet var nedslående, bara ett byggvaruhus har skärpt sig.

Årets undersökning visar att det bara i undantagsfall fanns uppmaningar om att anlita en elektriker om man som konsument var osäker på elarbete. Även produktförpackningarna saknade i hög grad information om att inkopplingen kräver behörighet.

Undersökningen utfördes genom oanmälda besök i elva byggvaruhus i Halmstad, Uppsala, Umeå och Skellefteå. Både produktförpackningar och skyltning undersöktes och dessutom ställdes direkta frågor till säljare i varuhusen. Men även samtalen med butikspersonal fick nedslående resultat. Bara en enda butik, Jula i Uppsala, berättade om vilka regler som gäller vid installation av golvvärme 230 V på direkt fråga. Det var också den enda butiken som uppmanade konsumenten att anlita en elinstallatör vid behörighetskrävande arbete.

När undersökningen för första gången genomfördes, år 2013, gjorde EIO en landomfattande kartläggningar av hur byggvaruhandeln informerar sina kunder. Då undersöktes hur informationen såg ut kring fem behörighetskrävande produkter: Golvvärme 230 volt; Belysningsarmatur för fast anslutning utomhus; Elradiator för fast anslutning; Ventilationskanalfläkt; Bastuaggregat. Den katastrofalt dåliga informationen ledde till att Elsäkerhetsverket kallade till sig de nio största byggvarukedjorna och de kommande åren har EIO undersökt ifall mötet fått någon effekt. Men 2014 hade den uteblivit helt och i år är det alltså ett varuhus som visar på en förbättring.

 Hela rapporten kan man läsa här