Logga in

Därför vann de ljuspriset

Publicerad
9 sep 2015, 10:51
| Uppdaterad
15 apr 2021

Det var trångt på prispallen när Svenska Ljuspriset avgjordes vid en gala på tisdagskvällen. För första gången i tävlingens historia blev det en delad förstaplats och priset tilldelades både LUX vid Lunds Universitet och Kristus Konungens kyrka i Göteborg.

Kristus Konungens församling är Göteborgs äldsta katolska församling, grundad 1862. Förra året fick kyrkan ett ansiktslyft där utmaningen var att framhäva kyrkans arkitektur samtidigt som belysningen skulle vara såväl ”funktionell, inbjudande som flexibel”. I sin motivering skriver juryn att projektet prisas bland annat ”för den innerligt varma ljussättningen som tolkats på ett finstämt och lyhört sätt för att återspegla verksamheten. ”

Lux inrymmer fler institutioner och omfattar såväl nybyggnation som upprustade lokaler. I bygget har belysningsplanerarna försökt skapa en optimal studiemiljö och samtidigt underlätta orienteringen genom den stora byggnadens olika delar, såväl inte som ute. Juryns motiverar förstaplatsen med att de inblandade i projektet ”använt ett fint samspel av dagsljus och artificiellt ljus för att väva in de olika byggnaderna i den nu 17 000 kvm stora helheten.”

De två övriga nominerade finalisterna var actionbadet Kokpunkten Actionbad i Västerås samt S:t Johannes kyrka i Stockholm. Elinstallatören kommer under hösten och vintern skriva mer om samtliga finalister, sett ur elinstallatörernas perspektiv.

Svenska Ljuspriset är en tävling arrangerad av de tre belysningssällskapen: Sydsvenska, Västsvenska och Svenska Belysningssällskapet tillsammans med tidningen Ljuskultur. Tävlingens syfte är att lyfta fram den höga nivån av ljusplanring och ljusdesign i Sverige

FAKTA

Vinnarna i Svenska Ljuspriset 2015

Kristus Konungens kyrka
Belysningsplanerare: Ljusdesigner Anna Åkerström och Stephanie Sales, WSP i Sverige AB

Elkonsult: Pär Ankarhamn, WSP AB
Elinstallatör: Christian Fasnacht – CF, Entreprenad & Konsult AB.

Beställare: Kyrkoherde Tobias Unnerstål, Kristi Konungens Församling

Projektledare: Erik Fröiseth, WSP Management och Patrik Casteborn, WSP Systems.

Lux vid Lunds Universitet
Belysningsplanerare: COWI, Douglas Hillgrund (ansvarig), Jørgen Kjer (rådgivande), Oscar Alström (styrsystem).
Arkitekt: Jais Arkitekter, Mats White, Jakob Peetre.
Elkonsult: COWI, Reino Lilja.
Elinstallatör: Skanska Electro.