“Man måste hela tiden ligga två-tre steg före”

Publicerad 20 aug 2015, 10:54

Igår hyllades Yrkeslandslaget när de landade på Arlanda efter tävlingarna i Worldskills i São Paulo. Samtidigt börjar upptakten inför Yrkes-EM i Göteborg nästa år.

Sveriges viktigaste landslag, det är Yrkeslandslagets slogan, som står tryckt på de tröjor som bärs av de tävlande som väller in på Arlanda för att ta emot hyllningarna. Utbildningsministern Aida Hadzialic är en av dem prominenta mottagare som får en landslagströja med alla de 29 svenska ungdomarnas signaturer. Även Svenskt Näringsliv och LO är på plats i form av en vice ordförande vardera.

Johan Ledin, installationselektriker, som kom hem med en sjätteplacering och ett hederspris för höga poäng beskriver tävlingen som något helt annat än jobbet som elektriker.

– det är betydligt mindre toleransnivå och tidspressen ärstor. Det är en stor tävling dit många av de som kommer har övat mycket. Det finns de som är ruskigt duktiga. En del länder satsar mycket stora resurser och mycket tid på det här, säger Johan Ledin.

Likaså elteknikbranschens andra tävlande, Jonas Frölander, blev precis som Johan Ledin också bäst i Norden i sin gren – teleteknik. Och han kom också hem med en hedersmedalj och en sjätteplacering. Trots kvaliteten på motståndet rankar han en annan faktor som det svåraste fienden.

– Den svåraste moståndaren är tiden.

Både Jonas och Johan kom till VM efter att ha segrat i sina respektive grenar i Yrkes-SM. Men redan nästa år finns en ny tävling då Yrkes-EM anordnas i slutet av november och början av december 2016. Båda killarna skickar med råd till de som ska tävla där.

– Det gäller framförallt att träna innan. Sen är det otroligt roligt att vara där och få njuta av det också. Men för att bli framgångsrik så gäller det att planera och vara strategisk, säger Jonas Frölander.

Johan Ledin poängterar skillnaden mellan att tävla och att jobba. En tävling innehåller tidspress som jobbet aldrig kommer i närheten av.

– Man måste fokuser så att man hela tiden vet vad manska göra och hela tiden ligger två-tre steg före så att man aldrig står där och behöver fundera “hur ska jag göra nu”. Det är inte som en arbetsdag, det är lite annat, säger Johan Ledin.