Logga in

Därför närmar sig Imtech Tyskland konkurs

Publicerad
7 aug 2015, 15:39

Det finns risk för spridning av Imtechs problem inom koncernen, det skriver tyska medier efter att Imtech Tyskland igår ställde in sina betalningar.

Hela den gångna veckan har Imtech-koncernen rapporterat dagligen om sina diskussioner med kreditgivarna om ytterligare lån. De 75 miljoner euro som finansiärerna beviljat, som togs upp i kommentaren till halvårsrapporten, har alltså inte räckt till. Men diskussionerna har varit fruktlösa och igår kom så beskedet att Imtech Tyskland ställer in sina betalningar och alltså närmar sig en konkurs.

Tyska ekonomitidningen Handelsblatt skriver att moderbolaget, Royal Imtech NV, borgar för sina dotterbolag och därför skriver tidningen “är en dominoeffekt trolig”. Men Thomas Rebermark informations- och marknadschef för Imtech Nordic säger att situationen för dotterbolaget i Tyskland inte påverkar verksamheten i Norden.

– Det förändrar inget för vår situation. Det här är ett beslut som tagits av vårt moderbolag så det påverkar inte oss just nu.

Just nu, säger du. Vad kan förändra det?

– Som jag ser det ingenting. Imtech Nordic är den delen av koncernen som går allra bäst och vår ägare är mån om att vi fortsätter som planerat.

I kommentaren till halvårsrapporten stod att Norden var en del av problemet, hur kan ni då vara den del som går bäst?

– Skälet till att vi togs upp i rapporten är att koncernen har en väldigt skarp öppenhetspolicy och att vi är inne i ett effektiviseringsprogram. Men Imtech Nordic är fortfarande det mest lönsama bolaget i koncernen med fortsatt positivt resultat.

Imtech Tysklands problem har inte uppstått över en natt. I koncernens egen kommentar till halvårsrapporten, som vi skrev om förra veckan, skriver bolaget att kostnaderna i Tyskland handlar om “utmaningar i nedskalningen av verksamheten och förluster i gamla projekt som blivit högre än väntat”. Beskrivningen av Imtech Tysklands problemen som “utmaningar” är ingen överdrift.

Dotterbolaget är en av entreprenörerna som beskylls för att storflygplatsen Berlin-Brandenburg skjutits upp sex gånger. Företaget har också utretts för bestickning efter att en representant för bolaget träffat en av flygplatsens anställda och lämnat över 150 000 euro i ett kuvert. Tyska Die Zeit skriver om andra fall av förseningar och fördyrningar i flera andra jätteprojekt där Imtech Tyskland varit inblandat

På grund av mängden stryk bolaget fått i media under våren nödgades det till att kommentera skriverierna och poängtera att alla de chefer som tidigare anklagats för oegentligheter också fått lämna bolaget under 2013.

Börskursen för Royal Imtech NV har den gångna veckan rasat över 50 procent.