Företaget med en egen nisch

Publicerad 1 jul 2015, 11:47 | Uppdaterad 24 feb 2021

När Reidar Kinderås landade i elteknikbranschen, efter en brokig karriär inom data, energieffektivisering, management och annat, närde han drömmar om att omsätta vad han lärt sig som egen företagare inom ett nytt område.

Men den nya branschen var tuffare än han väntat så Reidar sökte nya krokar att haka upp verksamheten på. Nu har han hittat en nisch mer eller mindre under sina egna fötter. När Simrishamns kommun rullar ut bredband ska hans företag SetEl.se hjälpa bostadsrättföreningar och hyresfastighetsägare den sista biten från tomtgränsen till datauttagen i lägenheterna.

SetEl.se är ett företag med en mer än halvsekel-lång historia. Det startades i Smedstorp 1956 av Åke Nilsson. När hans son Set-Åke tog över många år senare, döptes firman till SetÅke El. Och när Set-Åke och hans mannar installerade en värmepump hos Reidar Kinderås i Järrestad utanför Simrishamn, väcktes tanken hos kunden att ta över företaget och använda det som en plattform för jobb med energieffektivisering och annan modern elteknik på Österlen.

– Jag hade jobbat i många år i Stockholm inom olika tekniska befattningar. Som tekniker och senare servicechef på IBM, som konsult inom energieffektivisering åt Nutek och med organisations- och ledarskapsfrågor som ”chef att hyra”. Hustrun och jag köpte ett galleri i Järrestad på Österlen 2005 och bestämde oss så småningom för att bosätta oss permanent där. Det var lite jobbigt att veckopendla från Skåne till Stockholm, konstaterar Reidar.

Att ersätta direktelen i nya bostaden med en jordvärmepump var förstås en självklarhet för en expert inom energieffektivisering. Reidar Kinderås kapade kilowatten till fastighetens från 35000 till 16000 kWh, med installationshjälp på elsidan från SetÅke El.

– Jag hörde rykten om att Set-Åke ville sälja sin firma och kände att det skulle vara intressant att etablera mig i elteknikbranschen, nu när vi bestämt oss för att stanna på Österlen för gott. Efter ett första telefonsamtal och många efterföljande diskussioner bestämdes det: Reidar Kinderås skulle ta över SetÅke El, givet att ett villkor uppfylldes. Det var ett villkor som ställdes från båda parter:

– Set-Åke ville stanna kvar på halvtid i företaget och det var precis vad jag själv också ville. Vi hade inte svårt att komma överens på den punkten, skrattar Reidar. Den 1 oktober 2010 tog han över företaget.

Idag, snart fyra år senare, kan Reidar Kinderås konstatera att livet som elinstallatör på Österlen var tuffare än han väntat sig. Simrishamn och Österlen präglas numera av avflyttning. Samtidigt har jordbruket, som tidigare var ett stort kundsegment för SetÅke El, rationaliserats kraftigt. Antalet gårdar minskar dramatiskt, och därmed antalet kunder. Som om detta inte vore nog så är konkurrensen i elteknikbranschen hård.

Vad gör man i det läget? Jo, man ser sig om efter nya affärsmöjligheter där de etablerade aktörerna inte är så starka.
Reidar Kinderås

Som den borne entreprenör han är så hade han huvudet fullt av idéer.

Närmast till hands låg förstås att satsa på energieffektivisering. Reidar startade företaget Simrishamns Energiteknik och började bearbeta fastighetsägare och företag i Simrishamn med omnejd.

– Jag jobbade för Nutek med att göra energikartläggningar i tillverkningsindustrin och på större företag och har sett hur stor besparingspotential som finns på energiområdet. I elteknikbranschen pratas det mycket om styrning av belysning och om att byta till LED som ljuskälla. Det ger förstås goda effekter, men den som bara fokuserar på belysningbiten missar en massa annat. Vi borde ju prata om energieffektivisering inom alla delar av en fastighet – också sådant som värme, ventilation och – när det gäller industrin – i tillverkningsprocesser och liknande. Här räknade jag med att kunna skapa intresse för vad mitt företag har att erbjuda.

Reidar måste dock erkänna att responsen från marknaden varit oväntat svalt. Den värmekamera han inköpte för att kunna visa på konkreta exempel på värmeläckage har inte blivit särskilt mycket använd.

Energin är helt enkelt alldeles för billig, här i Sverige.
Reidar Kinderås

 

Energieffektivisering är dock inte något nytt för SetEl.se, som Reidar Kinderås numera döpt sitt företag till. Set-Åke Nilsson började installera värmepumpar från IVT redan 1966 och var tidigt ute med det erbjudandet. Det är en verksamhet som Reidar vill fortsätta med.

– Härute kan rörfirmorna lite om energieffektivisering och ny teknik och de kan förstås inte göra service på elektroniken, så här finns möjligheter för en elinstallatör. SetEl.se har hittat en bra marknad för värmepumpar och mina anställda är en mycket bra tillgång inte minst min elektriker och kyltekniker Magnus Widerberg  vad Reidar Kinderås betecknar som ”Österlens bättre kyltekniker”.

– Vi säljer fortfarande IVT-pumpar, men vi erbjuder service på alla märken.

Just nu är Reidar Kinderås i färd med att exploatera nästa intressanta nisch inom elteknikbranschen. För några månader sedan meddelade kommunen i Simrishamn att ett fiberbaserat bredbandsnät skulle rullas ut i alla tätorter.

– När jag fått veta att kommunen valt att teckna avtal med en oberoende nätoperatör, IP Only, för att ge invånarna större valfrihet när det gällde tjänsteutbudet, insåg jag att här fanns affärsmöjligheter.

Reidar förklarar att den här sortens operatörer bara installerar ”motorvägen”. Därefter åtar vi oss  att dra fram fiber från tomtgränsen till bostadsrättföreningen eller hyresfastighetsägarens lägenhet. Sedan får slutkunden teckna avtal med olika leverantörer avseende trafiken. .

– Jag tog kontakt med IP Only. Det visade sig mycket riktigt att de sökte en lokal leverantör som kunde dra nätet vidare. Reidar Kinderås berättar att den kontakten ledde till ett samarbete med IP Only. Så nu kan företaget erbjuda den sista länken för bredbandstörstande Simrishamnsbor.

– Vi har just dragit igång och landat ett första kontrakt med en fastighetsägare  i Skillinge. Vi ska dra in fiber i varje fastighet och installera mobilroutrar där. Sedan får vi se vilka övriga tjänster vi ska kunna erbjuda i framtiden – jag har lite idéer kring det, säger Reidar. Just nu nöjer han sig med att SetEl.se är totalleverantör till fastighetsägaren.

– Det innebär att vi svarar för projektledning, ser till att det blir grävt och att ett komplett spridningsnät blir installerat.

Idag har SetEl.se sex anställda montörer. Företaget är verksamt i första hand i Simrishamn, Tomelilla och Ystad. Företaget har just delats upp i tre avdelningar – el, tele och värmepumpar.

– Våra anställda är specialiserade på något av de här områdena, men i ett litet företag som vårt hjälps förstås alla åt över avdelningsgränserna, förklarar Reidar.

SetEl.se arbetar mest med servicejobb, men gör en och annan, gärna tekniskt avancerad, entreprenad också.

– Som ett exempel också på att vi inte släppt kontakten med jordbruket, kan jag nämna att vi svarat för elinstallationerna i det nya kostallet på Bollerups lantbruksinstitut. Tekniskt sett var stallet ett synnerligen avancerat projekt, som så mycket annat i det moderna lantbruket, konstaterar Reidar Kinderås.

FAKTA

SetEl.se

• Numera ett gemensamt namn för SetÅke El och Simrishamns Elteknik

• Ägs och drivs sedan 2010 av Reidar Kinderås

• Arbetar med automation, elinstallationer, service, värmepumpar, energikartläggning och fibernät

• Har sex anställda

• Omsatte 4,3 miljoner kronor 2013, då med fyra anställda

• Hade en vinstmarginal samma år på 2,61 procent