Annie Lööf vill ha högre skatt på farlig el

Publicerad 29 jun 2015, 08:24

Förnyelse av borgerlighetens politik stod i fokus i Annie Lööfs tal som inledde Almedalsveckan igår kväll. Centerns partiledare kom också med många konkreta skatteförslag, bland annat om slopad arbetsgivaravgift.

Annie Lööfs tal började i tallarna som planterades för 11 år sedan när Alliansen bildades. Talet handlade om att borgerligheten måste förnya sig och åter vinna väljarnas förtroende. Träd som planteras och får växa var en återkommande metafor.

Hennes konkreta jobbpolitik hade stort fokus på företagens villkor. För att framväxande tjänsteföretag, start ups och flera andra ska kunna växa behöver kostnaderna sänkas betonade Anniel Lööf.

– Vi vill helt slopa arbetsgivaravgiften under två år för den egenföretagare som anställer sin första medarbetare. På så sätt sänker vi den första och största tröskeln i ett företags utveckling. Den när företaget går från att vara ett enmansföretag till att ha anställda.

Finansieringen av skattesänkningarna på arbete kommer från nya miljöskatter, till exempel en om flamskyddsmedel i elprodukter och en skatt på ftalater, alltå mjukgörare i plast, som finns i golv och i byggvaror.

Förslagen går i linje med att Lööf i talet lyfte frågan om miljön.

– Borgerligheten behöver komma in i miljödebatten och utmana att miljöpolitiken måste ske på vänsterns villkor. Det krävs att man inte ställer miljö och tillväxt emot varandra, sa Annie Lööf i sitt Almedalstal den 28 juni.