Logga in

74 centimeter lår mot liten brödrost

Publicerad
9 jun 2015, 16:14
| Uppdaterad
24 feb 2021

Velodromcyklisten Robert Förstemann blir ett levande exempel i Nathan Grossmanns examensarbete från Stockholms Dramatiska högskola som handlar om hur lite el människan kan generera i förhållande till hur mycket vi förbrukar. 

Robert Förstemann, velodromcyklist från tyska Thüringen är ett av exemplen i Nathan Grossmans kortfilmer om idrottare som försöker driva en liten brödrost med muskelkraft. Cyklisten blev världskänd för sina extrema lår under OS 2012. 

– Låret har en omkrets på 73 centimeter. Det är större än runt hans frus midja. Nu är han en världsstjärna, men ingen känner igen hans ansikte – bara låren, det säger den tyske journalisten Thomas Bachmann till VG, skrev Aftonbladet då

Men nu kommer de väl till pass. Nathan Grossman sätter i sina filmer, som är hans examensprojekt från Stockholms Dramatiska högskola, fingret på hur mycket energi människor förbrukar i förhållande till hur mycket vi själva klarar av att producera.

– Jag har alltid tyckt att det är svårt att greppa det här med energi. Jag tänkte att det måste finnas ett enklare sätt att visa för en bredare publik att det inte bara är något som existerar i eluttaget. Jag mindes den tyska cyklisten och tyckte att han var perfekt, säger Nathan Grossman till tidningen Resume.