Två av fem som anställs ska vara kvinnor

Publicerad 6 maj 2015, 11:07

Stort elteknikbolag startar program för jämställdhet

För att visa att mångfald värderas sjösätter energi- och elteknikbolaget Schneider Electric en plan för att 40 procent av alla nykrekryteringar ska vara kvinnor. I programmet ingår också samarbete med kvinnliga nätverk och mångfaldsgranskade platsannonser.

“Världens mest etiska företag” den utmärkelsen fick Schneider Electric i april av Ethisphere  Institute som varje år förärar ett hundratal globala företag inom ett femtiotal branscher för uppnådda resultat inom transparens, integritet, etik och compliance.

I maj inleder Schneider Electric ett program som bland annat syftar till att öka bolagets status som arbetsgivare.

– Att arbeta med mångfald och jämställdhet är en affärs- och tillväxtutmaning. Det är en viktig prioritering som inte bara påverkar vår organisations resultat utan också hur attraktiva vi är som arbetsgivare, säger Marc Nezet, Country President för Schneider Electric Sverige. Vi vill vara en intressant arbetsplats för alla som bryr sig om morgondagen.

I veckan är företaget med på branschmässan Elfack och har bland annat två föreläsare som vid sidan av sin yrkeskompetens också representerar den mångfald som företaget vill uppnå. Marie Holmberg föreläser om morgondagens fastighetsautomation och Hosni Teque-Omeirat pratar på konferensen Hållbar stad om Schneider Electrics energieffektiviseringsarbete i Jokkmokk.

– Vi på Schneider Electric är lite extra stolta över dem båda, fortsätter Marc Nezet. Inte bara på grund av deras kompetens och stora engagemang, utan också för att de står för en mångfald som vi värdesätter och vill ha mycket mer av.