Mindre öl och mer affärer i år

Publicerad 21 maj 2015, 09:16

Nu kan vi lägga Elfack 2015 till handlingarna och konstatera att en dags kortare elmässa var en klar förbättring. Besökarantalet blev i stort sett det samma som för två år sedan, så alla utställare kunde glädja sig åt att ha fått samma utdelning på en lite lägre investering i mässdeltagandet som tidigare.

Vi på Elinstallatören var återigen själva med på mässan och tyckte inte det var ett dugg tråkigt att få en dag kortare i mäss-sorlet. För vad man än tycker om stora mässor som Elfack i övrigt så är det ett faktum att det blir väldigt tröttande att tillbringa en hel arbetsdag – eller som i det här fallet fyra hela arbetsdagar – i den näst intill öronbedövande sorlet i mässans hallar.

Det övergår mitt förstånd att inte mässarrangörer som Svenska Mässan kan kosta på någon form av ljudabsorbenter i de stora hallarna. Det finns ju gott om plats för sådana under taket…

Nog gnällt om det, Elfack är en fantastisk mötesplats för elteknikbranschen. Vi har mött läsare, annonsörer och andra som delat med sig av sina åsikter om tidningen. Och vi gläder oss väldigt mycket över hur vår nya form och struktur, som hade premiär i förra numret, har gått hem hos tidningens läsare. Tack alla ni för vänliga ord och uppmuntrande omdömen!

På Elfack kunde besökarna också se tidningens nya hemsida ”live” i vår monter. Den har också fått ett positivt mottagande. Antalet besökare har under den första veckan legat långt, långt över vad som var fallet med vår förra hemsida. Jag lovar att vi ska fortsätta arbeta lika aktivt som hittills med att dagligen fylla hemsidan med intressant innehåll. Vi vill att den ska vara ett värdefullt komplement till den tryckta tidningen, särskilt för dem som har behov av att ofta kunna uppdatera sig om allt viktigt i vår bransch.

I en färsk undersökning som Sifo gjort åt Sveriges Tidskrifter visas att tryckta medlemstidskrifter – dit vi räknar Elinstalltören – oftast läses i hemmet. De upplevs som trovärdiga och viktiga för att ge läsaren ny information. Ett klassiskt gott redaktionellt hantverk, som läsarna enligt den här undersökningen ofta förknippar med medlemstidingen, borgar för hög kvalitet och för att tidningarna ger mycket och ny kunskap.

Det här är fina omdömen som inspirerar oss i Elinstallatörens redaktion att fortsätta göra tidningen bättre. Nu när vi kan vi lägga Elfack bakom oss kan vi fokusera än mer på att jaga fram de angelägnaste intervjuerna, de intressantaste reportagen och de hetaste nyheterna i elteknikbranschen.

En avslutande reflektion om Elfack kan jag inte undanhålla läsarna: Det känns som om det lite kortare resultatet gav en lugnare mässa. Som om det blev lite mindre öl och lite mer affärer i år. Det är många frestelser som lockar mässbesökaren och ibland kan det bli lite för mycket av det goda. Som när någon – enligt vittnesmål överförfriskad – mässbesökare plockade med sig yrkeslandskampens vandringspokal. Den är fortfarande på drift, så jag kan bara hoppas att missdådaren i eftertankens kranka blekhet tar sig samman och återbördar pokalen dit där den hör hemma. Lämpligen till en av de tävlingsansvariga, som Pär Lundström på EIO. Snälla, gör det!